Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami
Garnek do tajinu, służy nam nie tylko do tajinu. :)
Ola wykorzystuje go praktycznie do wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem.
Pod moją nieobecność wypróbowała przepis, którego nauczyła się od naszej sąsiadki Kasi.
Posiekać drobno cebulę, obsmażyć i dodać do mięsa
Cukinię pokroić na 0,5.cm plastry i także lekko obsmażyć a następnie dodać do mięsa.
Paprykę i pomidory pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa.
Mięso wymieszać z warzywami, dodać resztę Harissy (jeśli została),
W wolnowarze lub tajinie podlać wodą (około 150 ml)
Czas gotowania
wolnowar - 5 godzin na poziomie "Low" lub 3 godziny na poziomie „High” (w międzyczasie możemy iść na spacer, tutaj nic się nie przypali)
garnek do tajinu - około 5-6 godzin na najmniejszym płomieniu palnika, w razie konieczności podlewać odrobiną wody
piekarnik - około 1,5 godziny przy temperaturze 180 stopni. Pieczemy w rękawie !
Ola wykorzystuje go praktycznie do wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem.
Pod moją nieobecność wypróbowała przepis, którego nauczyła się od naszej sąsiadki Kasi.
Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami - składniki
- 10 pałek z kurczaka lub 4 udka z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 bardzo duża cukinia
- 1 papryka czerwona
- 3 duże suszone pomidory
- olej lub oliwa do smażenia
- 1/4 szklanki wody (tylko w przypadku wolnowaru i garnka do tajine)
- 1-2 łyżeczki harissy (lub po 1/4 łyżeczki wymieszanych razem: kolendry, mielonej słodkiej lub ostrej papryki, mielonego kminu rzymskiego, suszonej mięty, mielonego chili, 1 roztarty ząbek czosnku)
- sól i pieprz do smaku
Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami - przygotowanie
Mięso z kurczaka oprószyć mocno przyprawami i podsmażyć na patelni (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej konieczności)Posiekać drobno cebulę, obsmażyć i dodać do mięsa
Cukinię pokroić na 0,5.cm plastry i także lekko obsmażyć a następnie dodać do mięsa.
Paprykę i pomidory pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa.
Mięso wymieszać z warzywami, dodać resztę Harissy (jeśli została),
W wolnowarze lub tajinie podlać wodą (około 150 ml)
Czas gotowania
wolnowar - 5 godzin na poziomie "Low" lub 3 godziny na poziomie „High” (w międzyczasie możemy iść na spacer, tutaj nic się nie przypali)
garnek do tajinu - około 5-6 godzin na najmniejszym płomieniu palnika, w razie konieczności podlewać odrobiną wody
piekarnik - około 1,5 godziny przy temperaturze 180 stopni. Pieczemy w rękawie !
W tej wersji nie ma papryki |
Garnek do tajine - misa firmy Granchio, pokrywa przywieziona z Maroka |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych