Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies
Dziś kolejny przepis od Denish'a - jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :)
Relacje z hinduskich knajpek w Al-Khobar możecie znależć tutaj - na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej
Składniki
Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy, pozostałe 2 drobno posiekane szalotki oraz pokrojone liście curry lub curry w proszku.
Kiedy cebula zmieni kolor na złocisty dodać szklankę wody oraz wcześniej przygotowaną utartą masę z wiórków kokosowych, imbiru, soli, chili i wody.
Cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu około 6-8 minut.
Nie dopuścić do wrzenia
Podawać do kurczaka
Relacje z hinduskich knajpek w Al-Khobar możecie znależć tutaj - na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej
Składniki
- 1 czubata szklanka wiórków kokosowych
- 1 lub 1,5 łyżki mielonej papryki chili
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 szklanka i 3-4 łyżki wody
- 4 szalotki
- 3-4 liście curry (w Polsce ze względu na małą dostępność można zamiast liści dodać szczyptę curry w proszku)
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 -2 łyżki oleju najlepiej kokosowego do smażenia
- sól do smaku
Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy, pozostałe 2 drobno posiekane szalotki oraz pokrojone liście curry lub curry w proszku.
Kiedy cebula zmieni kolor na złocisty dodać szklankę wody oraz wcześniej przygotowaną utartą masę z wiórków kokosowych, imbiru, soli, chili i wody.
Cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu około 6-8 minut.
Nie dopuścić do wrzenia
Podawać do kurczaka
Zdjęcie pochodzi ze strony DesiFoodBuzz |
Intrygujace!
OdpowiedzUsuńdziękuję za link!
OdpowiedzUsuńczy te wiórki to mają być suche? czy jakoś namoczone, a może w ogóle świeży kokos zmielony (takie przepisy też widziałam)?
bardzo chętnie wypróbuję to danie, wiórków mam akurat sporo (nie wiem po co tyle kupiłam...) i z dziką radością poeksperymentuję!