Tzatziki (cacyki, tzadziki) z koperkiem i kozim serem
Tzatziki to bardzo popularny i lubiany grecki dip podawany najczęściej do dań z grilla, gyrosa, shoarmy, smażonych warzyw, zwłaszcza pieczonych ziemniaków a także opiekanego pieczywa.
Składniki:
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Posolić i odstawić na ok. 30 minut
Delikatnie odcisnąć i wylać sok z ogórka.
Do ogórka dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, ewentualnie ser kozi i dokładnie wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem
Przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Na koniec można delikatnie skropić tzatziki oliwą lub udekorować oliwkami.
Składniki:
- 0,5 litra bardzo gęstego jogurtu typu greckiego
- 0,4 kg ogórka
- 2-4 ząbki czosnku (można dodać więcej)
- 1 bardzo duży pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie kilka kropli oliwy
- ewentualnie jedna - dwie oliwki do dekoracji
- ewentualnie ser kozi - ok. 50 g
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Posolić i odstawić na ok. 30 minut
Delikatnie odcisnąć i wylać sok z ogórka.
Do ogórka dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, ewentualnie ser kozi i dokładnie wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem
Przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Na koniec można delikatnie skropić tzatziki oliwą lub udekorować oliwkami.
Robię bardzo podobne i mogę jeść je codziennie :)
OdpowiedzUsuńNam tez ta wersja najbardziej odpowiada :)
UsuńMniam! Uwielbiam. I tak sobie pomyślałam, że do młodych ziemniaczków w sam raz, a człowiek nigdy nie je, tylko tradycyjnie: ze zsiadłym mlekiem i koperkiem . Pozdrawiam ze słonecznego Torunia! :) Potargasia
OdpowiedzUsuńTzatzyki do ziemnaczków? Czemu nie? Tylko trzeba je konsumować "wspólnie i w porozumieniu" - bo się zdrowo czosnkiem zieje:)
Usuńps. pozdrowienia Joasiu
Doskonałe na lato ale nie tylko.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem ten dip jest bardzo uniwersalny i pasuje do wielu potraw.
UsuńJutro chyba wstawię przepis na pierogi, bo mi polskiej kuchni tu brakuje