TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Zakwas na żurek, zakwas na biały barszcz

Zakwas na żurek
 
1 szklanka mąki żytniej razowej

pół szklanki otrąb owsianych
1 litr ciepłej przegotowanej wody

2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 - 3 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu 
piętka lub kromka chleba razowego

Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z chleba, czosnek i przyprawy zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i mieszamy.
Naczynie z zakwasem przykrywamy ściereczką  pozostawiamy w temperaturze pokojowej 4-5 dni.

Zakwas na biały barszcz
 
2 szklanki mąki pszennej razowej 

1 litr ciepłej przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżka otartego majeranku

Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy przekrojony na pół czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i mieszamy. 
Naczynie z zakwasem przykrywamy ściereczką  pozostawiamy w temperaturze pokojowej 3 doby.


Oba zakwasy mozna po trzech dniach zlać do butelek i przechowywać w lodówce 

Barszcz biały - autorka zdjęcia  Magdalena Witek-Jur



Komentarze