Zakwas na żurek, zakwas na biały barszcz
Zakwas na żurek
1 szklanka mąki żytniej razowej
pół szklanki otrąb owsianych
1 litr ciepłej przegotowanej wody
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 - 3 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu
piętka lub kromka chleba razowego
Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z chleba, czosnek i przyprawy zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i mieszamy.
Zakwas na biały barszcz
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 litr ciepłej przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
Oba zakwasy mozna po trzech dniach zlać do butelek i przechowywać w lodówce
1 szklanka mąki żytniej razowej
pół szklanki otrąb owsianych
1 litr ciepłej przegotowanej wody
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 - 3 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu
piętka lub kromka chleba razowego
Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z chleba, czosnek i przyprawy zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i mieszamy.
Naczynie z
zakwasem przykrywamy ściereczką
pozostawiamy w temperaturze pokojowej 4-5 dni.
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 litr ciepłej przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka otartego majeranku
Do
szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy przekrojony na pół czosnek, liście
laurowe, ziele angielskie, majeranek zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i mieszamy.
Naczynie z
zakwasem przykrywamy ściereczką
pozostawiamy w temperaturze pokojowej 3 doby.
Oba zakwasy mozna po trzech dniach zlać do butelek i przechowywać w lodówce
Barszcz biały - autorka zdjęcia Magdalena Witek-Jur |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych