Kabsa - mieszanka przypraw - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Składniki
- 1 łyżka ziaren kardamonu (wyjętych uprzednio z torebki nasiennej)
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżka czarnego pieprzu (lub nieco mniej jeśli wolimy łagodniejszą wersję)
- 1 łyżka nasion kminku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki czarnej suszonej cytryny
- 1 łyżka nasion kopru (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki szafranu (opcjonalnie)
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu
Jeśli do przygotowania mieszanki używamy nie zmielonych składników, to wówczas należy je najpierw podgrzać na suchej patelni do czasu,aż zaczną wydzielać aromat, a następnie zmielić.
ps. Jeśli kogoś z Was interesują aktualne ceny artykułów spożywczych w Arabii Saudyjskiej to można to sprawdzić tutaj - na naszym drugim blogu
Aktualny kurs riala saudyjskiego waha się w przedziale 1 SAR = 0,82 do 0,85 pln
Lubie gotowac, i widze tutaj duzo fajnych przepisow z ktorych chetnie skorzystam:)
OdpowiedzUsuńLubie eksperymentowac w kuchni:)
Korzystaj ile dusza zapragnie :)
Usuń