Kunafa - ciasto wyśmienite
Składniki
Ciasto i masa serowa:
Zaczynamy od przygotowania syropu, żeby zdążył wystygnąć.
Ciasto i masa serowa:
- 500 g ciasta knafeh - lub w polskich warunkach zmiksowanego chleba tostowego
- 220 g masła ghee lub dobrego masła np. Osełka
- 200 ml gęstej śmietany
- 250 do 300 g sera ricotta
- 1 łyżka oleju
- 200 g cukru lub szklanka miodu
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie)
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny
- ewentualnie kilkanaście pokruszonych orzechów lub pistacji
Zaczynamy od przygotowania syropu, żeby zdążył wystygnąć.
Syrop: cukier (ewentualnie miód) wsypać do rondelka, zalać wodą i podgrzewać do czasu rozpuszczenia cukru. Dodać sok z cytryny i nadal gotować na małym ogniu aż zgęstnieje.
Dodać wodę różaną. zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5
minut.
Zdjąć rondelek z ognia, dodać pokruszone orzechy lub pistacje i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto: masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokruszone ciasto knafeh (lub zmiksowany chleb tostowy) i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszać do czasu aż
ciasto całkowicie wchłonie rozpuszczone masło.
Ciasto podzielić na dwie części
Masa serowa: ser ricotta wymieszać ze śmietaną na gęstą masę (uwaga: do masy serowej także można dodać rozdrobnione orzechy)
Blachę do pieczenia wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do blachy, wygładzić, lekko dociskając, tak aby powstała równa warstwa.
Masę serową nałożyć na ciasto znajdujące się w formie do pieczenia.i również wygładzić, a następnie nałożyć drugą połowę ciasta ponownie wygładzając i lekko dociskając.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Na gorące ciasto wylać syrop i odstawić na godzinę.
Ciasto podzielić na dwie części
Masa serowa: ser ricotta wymieszać ze śmietaną na gęstą masę (uwaga: do masy serowej także można dodać rozdrobnione orzechy)
Blachę do pieczenia wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do blachy, wygładzić, lekko dociskając, tak aby powstała równa warstwa.
Masę serową nałożyć na ciasto znajdujące się w formie do pieczenia.i również wygładzić, a następnie nałożyć drugą połowę ciasta ponownie wygładzając i lekko dociskając.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Na gorące ciasto wylać syrop i odstawić na godzinę.
Smakowite rzeczy tu widzę:)
OdpowiedzUsuńBo tutejsza kuchnia jest bardzo smaczna, choć ciasta bywają często zbyt słodkie, jak na polskie podniebienie :D
OdpowiedzUsuńTypowe tureckie KUNEFE - obrzydlistwo....bleeeeeeeeeee, a mój mąż się tym zajada. Spróbowałam raz i myślałam, że dosłownie rzygnę...Nie wiem jak to coś można jeść. Śmierdzi starym serem i do tego ten ulepek z cukru.
OdpowiedzUsuńJadłam kunafę w Egipcie- była wyborna! Zwłaszcza ta, którą kupowałam w cukierni- zdobiona pistacjami, migdałami- cieszyła nie tylko oko ale i podbniebienie! Ale na pewno nie było w niej sera....
OdpowiedzUsuńNie znam kunafy bez sera - to jeden z podstawowych składników tego ciasta
UsuńWyobrażam sobie jakie to ciacho wyśmienite, tylko kształtów się po nim nabiera równie wyśmienicie :)))
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńJadłam kunafa w Libanie.
OdpowiedzUsuńZajadałam to bez opamiętania.Smakowało wybornie i nie mogłam się powstrzymać,żeby nie jeść.
To jest pychota.Poezji smaku!