Kiszone cytryny - kuchnia marokańska
Składniki
- 5 - 6 niewielkich cytryn + sok z trzech - czterech cytryn
- 1/4 do 1/2 szklanki gruboziarnistej soli morskiej (w przybliżeniu - 1 łyżka stołowa soli na 1 cytrynę)
- 1-2 laski cynamonu
- 1-2 liście laurowe
- 2 goździki
- 1 suszone chilii (opcjonalnie)
- kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
- kilka nasion kolendry (opcjonalnie)
Cytryny bardzo dokładnie umyć i przekroić na ćwiartki do 3/4 głębokości.
Do środka każdej cytryny wsypać około 1 łyżki stołowej soli.
Cytryny bardzo ciasno ułożyć w czystym wyparzonym wrzątkiem słoiku
Dodać przełamaną na kilka części laskę cynamonu, goździki, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ewentualnie kolendry oraz opcjonalnie papryczkę chilii.
Ułożone w słoiku cytryny zasypać solą i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn, tak aby wszystkie cytryny były dokładnie zakryte
Słoik zakręcić i postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na 4-5 tygodni, aż skórka zrobi się bardzo miękka.
Po otwarciu, kiszone cytryny można przechowywać w lodówce przez około 6 miesięcy.
Przed użyciem opłukać z nadmiaru soli i usunąć pestki.
Zastosowanie:
Drobno pokrojoną skórkę możemy używać do sałatek.
Do tajine, gulaszy i sosów można użyć zarówno całe ćwiartki, jak i samą skórkę w zależności od tego czy chcemy uzyskać słabszy czy mocniejszy aromat cytrynowy.
Do rosołu wkładamy tylko skórkę w całości, którą później wyjmujemy.
nie wiedziałem jak się to robi ale teraz nie długo zacznę kisić dzięki
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał :)
Usuń