Korma (kuruma) - kuchnia indyjska
Indyjska korma to rodzaj rodzaj curry. Może być przyrządzana na bazie mięsa lub warzyw duszonych z jogurtem lub śmietaną oraz przypraw.
Dodać imbir i czosnek i dusić jeszcze około minuty.
Ziemniaki, marchew, papryczkę chili, orzechy nerkowca wymieszać z przecierem pomidorowym (ewentualnie dodać bulion warzywny i podsmażone mięso z kurczaka jeśli chcemy przygotować zupę)
Doprawić solą i curry. Gotować mieszając około 10 minut do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Dodać groszek, zieloną i czerwoną paprykę oraz śmietanę lub jogurt.
Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut.
Udekorować listkami świeżej kolendryPodawać do kurczaka z ryżem lub jako zupę
Korma - składniki
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka startego lub drobno posiekanego świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- 3 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 papryczka chili drobno pokrojona
- 3 łyżki rozdrobnionych orzechów nerkowca
- 200 g przecieru pomidorowego
- opcjonalnie 1 szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego)
- opcjonalnie 1 mała zielona papryka pokrojona w paski
- opcjonalnie 1 mała czerwona papryka pokrojona w paski
- 1 szklanka śmietany kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego)
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 łyżki curry
- 1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji
- ewentualnie 500 ml bulionu warzywnego i 400 g pokrojonej w małą kostkę i podsmażonej piersi z kurczaka (wtedy otrzymamy bardzo gęstą zupę)
Korma - przygotowanie
Na średnio rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i dusić, aż będzie miękka.Dodać imbir i czosnek i dusić jeszcze około minuty.
Ziemniaki, marchew, papryczkę chili, orzechy nerkowca wymieszać z przecierem pomidorowym (ewentualnie dodać bulion warzywny i podsmażone mięso z kurczaka jeśli chcemy przygotować zupę)
Doprawić solą i curry. Gotować mieszając około 10 minut do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Dodać groszek, zieloną i czerwoną paprykę oraz śmietanę lub jogurt.
Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut.
Udekorować listkami świeżej kolendryPodawać do kurczaka z ryżem lub jako zupę
trzeba będzie zrobić bo to moje smaki
OdpowiedzUsuńkormę bardzo lubię, zresztą jak całą indyjską kuchnię, choć nie lubię jej jeść zbyt często - bogactwo smaków i aromatów czasem trzeba zminimalizować, bo co za dużo to niezdrowo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
już mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
Usuń