Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska
Ze Sri Lanki przywieźliśmy niewiele przepisów, ale być tam i nie jeść roti, to byłoby conajmniej dziwne. Objadaliśmy się roti przygotowywanymi na wszelkie możliwe sposoby. Sabeetha i Sujeewa przyrządzały je równie sprawnie, jak my robimy naleśniki.
Roti to właśnie odpowiednik naszych naleśników, można jeść je jako samodzielne danie lub z nadzieniem warzywnym, mięsnym albo na słodko.
Poniżej przepis na roti z wiórkami kokosowymi, które można serwować zarówno do kurczaka na ostro, jak i podawać z dżemem.
Składniki
Wymieszać wszystkie składniki w misce. Następne powoli dolewać zimną wodę i wyrabiać gęste ciasto (o konsystencji podobnej do naszego ciasta drożdżowego) w razie potrzeby dodając nieco wody lub mąki. Ciasto nie powinno być zbyt wilgotne.
Następnie ciasto podzielić na kulki o średnicy około 2 cm
Spłaszczyć na posypanej mąką desce (najłatwiej to zrobic dociskając drugą deską do krojenia)..
Jeśli roti mają być bardziej chrupiące ciasto można rozwałkować na cieńsze placki za pomocą wałka do ciasta.
Smażyć na średnim ogniu tak jak nasze naleśniki, aż roti zacznie się lekko rumienić.
Roti to właśnie odpowiednik naszych naleśników, można jeść je jako samodzielne danie lub z nadzieniem warzywnym, mięsnym albo na słodko.
Poniżej przepis na roti z wiórkami kokosowymi, które można serwować zarówno do kurczaka na ostro, jak i podawać z dżemem.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wiórków kokosowych namoczonych uprzednio w wodzie
- około 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki masła
- sól do smaku (ok. 1/2 łyżeczki)
- 1 czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki
- 1-2 zielone chili pokrojone w plasterki
Wymieszać wszystkie składniki w misce. Następne powoli dolewać zimną wodę i wyrabiać gęste ciasto (o konsystencji podobnej do naszego ciasta drożdżowego) w razie potrzeby dodając nieco wody lub mąki. Ciasto nie powinno być zbyt wilgotne.
Następnie ciasto podzielić na kulki o średnicy około 2 cm
Spłaszczyć na posypanej mąką desce (najłatwiej to zrobic dociskając drugą deską do krojenia)..
Jeśli roti mają być bardziej chrupiące ciasto można rozwałkować na cieńsze placki za pomocą wałka do ciasta.
Smażyć na średnim ogniu tak jak nasze naleśniki, aż roti zacznie się lekko rumienić.
Pycha!!!
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
Agata
Wiemy :)
UsuńZwłaszcza z nadzieniem warzywnym :)
Na pewno wyprobuje, bo jeszcze nie jadlam!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo ... warto :)
UsuńNie słyszałam wcześniej o roti. Bardzo ciekawy przepis. Ogólnie zachęciłaś mnie, żeby coś więcej poczytać o kuchni Sri Lanki :)
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom kuchnia lankańska jest bardzo smaczna, aromatyczna i zdrowa. Opiera się głównie na warzywach, rybach, ryżu. Kurczaki są dość drogie, więc potraw z drobiu nie przyrządza się zbyt często.
Usuń