Stek wołowy z sosem gorgonzola i z zielonym pieprzem
Przepis na specjalne życzenie Futrzaka - naszej zaprzyjaźnionej blogerki z Argentyny. Danie proste, szybkie do zrobienia i .... napewno nie dietetyczne, ale za to jakie smaczne :)
Składniki (proporcje na dwie osoby)
- 2 steki z polędwicy wołowej ok 1,5cm grubości po 150 - 200 g każdy
- 200 g sera gorgonzola piccante
- 200 ml gęstej śmietany
- 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
- grubo milony czarny pieprz
- sól do smaku
- olej do smażenia
Posmarowane olejem i posypane grubo mielonym pieprzem steki smażymy na grillu, mocno rozgrzanej patelni grillowej lub patelni z grubym dnem do osiągnięcia ulubionego poziomu wysmażenia (od 3 do 12 minut z każdej strony w zależności od preferencji).
W tym samym czasie w rondelku podgrzewamy śmietanę, nie doprowadzając do zagotowania. Kiedy śmietana będzie ciepła dodajemy pokrojony w kostę ser gorgonzola i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia sera (ser można też rozgnieść widelcem, aby szybciej się rozpuścił).
Dodajemy ziarna zielonego pieprzu i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, dopóki steki nie będą gotowe.
Po zdjęciu z patelni steki powinny "odpocząć” około 2 minut na gorącym talerzu i dopiero po tym czasie polewamy je sosem.
Podajemy z warzywami lub pieczonymi ziemnakami.
Źródło |
Źródło |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych