Baharat - smak Bliskiego Wschodu
Baharat to doskonała saudyjska mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę
Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry) stosowana jest na całym Bliskim Wschodzie oraz w Turcji i Iranie.
I jeszcze jedna ciekawostka - w sklepach w Arabii Saudyjskiej nie da się kupić baharatu - tę mieszankę każdy przyrządza sam.
Składniki
- 1 łyżka stołowa chili w proszku
- 1,5 łyżeczki zmielonego kminku
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1,5 łyżeczki mielonej suszonej skórki z limonki lub cytryny (ewentualnie można zastąpić dużą szczyptą imbiru lub całkowicie pominąć)
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki szafranu
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki kurkumy lub 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 1/2 łyżeczki curry lub 1/2 łyżeczki suszonej mięty
Przygotowanie:
Jeśli używamy przypraw w całości (np. pieprz, goździki, nasiona kolendry itd) to najwygodniej zmielić je w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu.
Wszystko dokładnie wymieszać i przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku w ciemnym miejscu.
Przyznam, że jeśli chodzi o domowe mieszanki przypraw to używam ich dość rzadko, chyba, że po prostu mieszam na bieżąco, tuż przed przygotowaniem potrawy - raczej nie mieszam na zapas :)
OdpowiedzUsuńTaka ilość mieszanki w naszym wypadku wystarcza średnio na 3-4 potrawy, a używamy jej do wielu dań, więc nie ma szans wywietrzeć :)
UsuńKminek nie kumin?
OdpowiedzUsuńmoże być i kminek i kumin, to zależy co mam w danej chwili pod ręką
Usuńta przyprawa jest wysmienita, super nadaje smak potrawie!!!
OdpowiedzUsuńTa przyprawa ma tyle odmian, że za każdym razem możesz mieć mięso o innym aromacie
UsuńZrobiłam dziś (od wczoraj mięsko sobie leżało w przyprawie) wieprzowinę w baharacie. Upiekłam kawałki wieprzowiny w rękawie, dodałam jednak drobinę soli, bez tłuszczu i wody. Wyszła wyśmienicie, zupełnie inne mięsko. Jest soczysta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam lulu
Lulu - toż to zbrodnia nad zbrodniami :D Wołowina jest haram :P
Usuń