Domowa shoarma drobiowa
Domowa shoarma drobiowa to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny lub mieszanki wymienionych mięs. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut (nie licząc marynowania).
Ponieważ nie dysponuję w domu odpowiednim rożnem shoarmę przygotowuję na patelni
Domowa shoarma drobiowa - składniki
porcja dla 3 - 4 osób
Ponieważ nie dysponuję w domu odpowiednim rożnem shoarmę przygotowuję na patelni
Domowa shoarma drobiowa - składniki
- około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- oliwa lub olej do smażenia i ok. 5 łyżek stołowych do przygotowania marynaty
Domowa shoarma drobiowa - przepis
Mięso pokroić w jak najcieńsze płatki. Najłatwiej to zrobić mięso kiedy jest średnio zamrożone.Oliwę lub olej wymieszać dokładnie z przyprawami i zamarynować mięso (minimalny czas marynowania to 30 minut, ale im dłużej mięso leży w marynacie tym lepiej)
Następnie smażyć je na patelni do miękkości.
Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis. (około 1,5-2 łyżeczek)
Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem
Z chęcią dziś spróbuję, zobaczymy, co z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńnajcieńsze paski to to nie są ;)
OdpowiedzUsuń