Karkade - herbata z hibiskusa w dwóch wariantach
Karkade - herbata z hibiskusa wywodzi się z Egiptu. W Arabii Saudyjskiej wszystkie składniki i dodatki do tego napoju są bardzo łatwo dostępne, a w Polsce pozostał mi jeszcze spory zapas płatków hibiskusowych, które przywiozłem z Turcji.
Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy tego nie wypróbowali, a ponieważ test wypadł pomyślnie to poniżej przepis :)
Składniki (na 5 porcji)
Jak zrobić karkade
Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy tego nie wypróbowali, a ponieważ test wypadł pomyślnie to poniżej przepis :)
Składniki (na 5 porcji)
- 1 szklanka płatków hibiskusa (im więcej hibiskusa tym ciemniejszy i bardziej kwaskowy napój otrzymamy)
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) lub miodu
- lód
- 8-10 listków świeżej mięty lub
- 4-5 kropli aromatu waniliowego lub
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub
- 1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy lub
- 1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki lub
- 1/2 łyżeczki wody różanej lub
- szczypta kardamonu (nadaje karkade korzenny smak) lub
- szczypta cynamonu jeśli podajemy gorące karkade i ma nas rozgrzać
Jak zrobić karkade
Wodą doprowadzić do wrzenia, kiedy zacznie się gotować dodać kwiaty hibiskusa i natychmiast zestawić z ognia. Kwiaty powinny parzyć się około 15-20 minut. Odcedzić płatki, osłodzić cukrem lub miodem i ewentualnie dodać wybrany dodatek (zawsze wybieramy tylko jeden z dodatków)
Schłodzić napój i podawać z kostkami lodu.
Jeśli chcemy uzyskać gorące, rozgrzewające karkade, to wówczas kwiaty hibiskusa wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy z dodatkiem cynamonu na bardzo małym ogniu około 7-8 minut.
Po odcedzeniu płatków słodzimy do smaku cukrem lub miodem.
Schłodzić napój i podawać z kostkami lodu.
Jeśli chcemy uzyskać gorące, rozgrzewające karkade, to wówczas kwiaty hibiskusa wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy z dodatkiem cynamonu na bardzo małym ogniu około 7-8 minut.
Po odcedzeniu płatków słodzimy do smaku cukrem lub miodem.
No nie powiem, teraz będę musiał koniecznie tego spróbować!
OdpowiedzUsuń