Ketchup domowy - z serii przepisy Futrzaka
W Arabii Saudyjskiej, gdzie w ostatnich dniach stosuję dietę termiczną mam do wyboru cała gamę ketchupów najprzeróżniejszych firm, ale żaden z nich niestety nie przypomina smakiem tych, do których byłem przyzwyczajony w Polsce.
Z pomocą jak zrobić domowy ketchup pośpieszył niezastąpiony w takich sytuacjach Futrzak
Wbrew pozorom nie potrzeba do tego ani sokownika, ani innych urządzeń oprócz noża, patelni i deski do krojenia, no i w moim przypadku przydał się blender ręczny.
Mniam - żaden sklepowy ketchup nie umywa się do tego.
Ps. Słoiki można zapasteryzować przez około 10 minut. Ja przed przelaniem do słoików dodatkowo miksuję wszystko blenderem.
Z pomocą jak zrobić domowy ketchup pośpieszył niezastąpiony w takich sytuacjach Futrzak
Wbrew pozorom nie potrzeba do tego ani sokownika, ani innych urządzeń oprócz noża, patelni i deski do krojenia, no i w moim przypadku przydał się blender ręczny.
Ketchup domowy
- 1 spora papryczka jalopeno (ja daję 3 papryczki piri-piri, ale nie każdy jest w stanie przełknąć taką porcję kapsaicyny)
- 1 średnia cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 kg obranych ze skórki, rozprażonych na patelni i odparowanych z nadmiaru wody pomidorów
- oliwa do smażenia
- sól, cukier, pieprz i ocet jabłkowy do smaku
- około półtorej łyżki stołowej skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej do zagęszczenia
- opcjonalnie oregano lub bazylia jeśli ktoś lubi
Jak zrobić ketchup domowy
Cebule i jalopeno siekamy na drobno, czosnek wyciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Lekko zbrązawiamy, zalewamy pulpą pomidorową. Gotujemy dopóki cebula nie będzie miękka. Doprawiamy solą, cukrem, octem. Ja dorzuciłam jeszcze trochę podsuszonego oregano – chociaż bazylia byłaby niewątpliwie lepsza. Na koniec zagęszczamy skrobią, przelewamy do słoików.Mniam - żaden sklepowy ketchup nie umywa się do tego.
Ps. Słoiki można zapasteryzować przez około 10 minut. Ja przed przelaniem do słoików dodatkowo miksuję wszystko blenderem.
W Japonii bez większego problemu kupić można ketchup z Niemiec, zrobienie domowego wydaje się za to niezłą zabawą. A że lubię eksperymentować w kuchni - dziękuję za podzielenie się i tym przepisem.
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńChyba skorzystam z tego nieskomplikowanego przepisu.Robilam bardzo pracochlonny ketchup a tu taka prostota/prawie jak budowa cepa/.
OdpowiedzUsuńdziekuje za przepis.Juz go wpisalam do ksiazki kucharskiej
Polecam :)
UsuńFutrzak jest genialna, jeśli chodzi o przepisy :)