TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny

Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny, to mieszanka przypraw rodem z Bliskiego Wschodu. Nazwa mandi (ang. mandy, arab. المندي ) pochodzi od słowa "nada" oznaczającego rosę i doskonale charakteryzuje sposób przyrządzania mięsa, które po upieczeniu jest wilgotne.
Wywodzącą się właśnie z Arabii Saudyjskiej, ale bardzo popularną także w Jemenie i innych krajach Bliskiego Wschodu, mieszankę mandi stosuje się najczęściej do kurczaka lub jagnięciny
Kurczaka mandi marynujemy przez co najmniej godzinę i pieczemy bez dodatku tłuszczu.w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni. W polskich warunkach najlepiej zrobić to w rękawie foliowym, który trzeba rozciąć na około 20 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody.
Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka.
Kurczak mandy jest podawany z ryżem.
Dawniej Beduini przygotowywali kurczaka mandi w "tandoor" czyli wykopanej w ziemi dziurze oblepionej w środku gliną. Dzięki temu mięso po upieczeniu pozostawało soczyste. Dziś tandoor" są coraz rzadziej spotykane.

Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny - składniki

(proporcje na jednago dużego kurczaka, z podanych poniżej ilości powstanie ok. 1/3 szklanki przyprawy)
  • 2 łyżki stołowe ziaren zielonego kardamonu (ziarna trzeba wyjąć najpierw ze strąków) 
  • 2 łyżki stołowe całych goździków 
  • 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru (jeśli używamy świeżego imbiru to około 1,5 do 2 łyżeczek)
  • 2-4 liście laurowe w zależności od wielkości

Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny - przygotowanie


Wszystkie składniki zmielić razem w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu, natrzeć nimi podzielonego na części kurczaka i marynować przez minimum godzinę.

Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny
Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny

Komentarze