Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb może być stosowana do dań z grilla, piekarnika lub z patelni. Nadaje potrawom wspaniały orientalny smak i doskonale zmiękcza mięso
Poniżej proporcje na cztery udka z kurczaka albo cztery plastry karkówki.
Poniżej proporcje na cztery udka z kurczaka albo cztery plastry karkówki.
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb - składniki
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki imbiru (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być imbir mielony)
- 2 łyżki stołowe octu winnego
- 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony)
- opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe
Jak przygotować marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej tym będzie smaczniejsze
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C
Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa.
Źródło |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych