TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Mleko imbirowe - smaki Bliskiego Wschodu

Mleko imbirowe - smaki Bliskiego Wschodu

Rozgrzewający napój z imbirem.

Mleko imbirowe przepis na zdrowy i rozgrzewający napój. Ciepła szklanka mleka jest świetna dla zdrowia, ale dodanie do niej przypraw i ziół może dodatkowo wzmocnić jego właściwości. Imbir jest pełen dobroczynnych przeciwutleniaczy i minerałów, które są pomocne w zwalczaniu sezonowych alergii, przeziębienia, przekrwienia i bólu gardła. Imbir, podobnie jak orkisz jest używany od kilku tysięcy lat. Słynie też jako środek łagodzący dolegliwości trawienne i obniżający poziom cholesterolu. Rozgrzewając organizm.imbir poprawia krążenie krwi, a działając przeciwkaszlowo przynosi ulgę w przeziębieniach. W Arabii Saudyjskiej, sąsiednim Bahrajnie i Omanie na przeziębienia i grypę podaje się mleko imbirowe. Działa doskonale

Mleko imbirowe

  • 5-7 cm kawałek imbiru  
  • 3 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki wody 
  • cukier lub miód do osłodzenia 
  • ewentualnie 2 nieduże banany i szczypta cukru waniliowego

Mleko imbirowe przepis

Imbir obrać ze skórki i pokroić w grube (ok. 1 cm) plasterki.
W małym rondelku zagotować wodę i dadać imbir. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 7-9 minut, do czasu aż woda nabierze zółtawego koloru. Wyjać imbir i wyrzucić, a wodę odlać do szklanki.
W rondelku zagotować mleko, dodać wodę imbirową, osłodzić miodem lub cukrem. 

Jeśli napój ma być pożywny, to po przestudzeniu mleka (powinno być chłodne) możesz zmiksować je z bananami i szczyptą cukru waniliowego.

mleko-imbirowe-smaki-bliskiego-wschodu
 Mleko imbirowe - smaki Bliskiego Wschodu
 

Komentarze