Mleko imbirowe - smaki Bliskiego Wschodu
Mleko imbirowe - smaki Bliskiego Wschodu
Rozgrzewający napój z imbirem.
Mleko imbirowe przepis na zdrowy i rozgrzewający napój. Ciepła szklanka
mleka jest świetna dla zdrowia, ale dodanie do niej przypraw i ziół może
dodatkowo wzmocnić jego właściwości. Imbir jest pełen dobroczynnych
przeciwutleniaczy i minerałów, które są pomocne w zwalczaniu sezonowych
alergii, przeziębienia, przekrwienia i bólu gardła. Imbir, podobnie jak
orkisz
jest używany od kilku tysięcy lat. Słynie też jako środek łagodzący
dolegliwości trawienne i obniżający poziom cholesterolu. Rozgrzewając
organizm.imbir poprawia krążenie krwi, a działając przeciwkaszlowo przynosi
ulgę w przeziębieniach. W Arabii Saudyjskiej, sąsiednim Bahrajnie i Omanie
na przeziębienia i grypę podaje się mleko imbirowe. Działa doskonale
Mleko imbirowe
- 5-7 cm kawałek imbiru
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- cukier lub miód do osłodzenia
- ewentualnie 2 nieduże banany i szczypta cukru waniliowego
Mleko imbirowe przepis
Imbir obrać ze skórki i pokroić w grube (ok. 1 cm) plasterki.
W małym rondelku zagotować wodę i dadać imbir. Doprowadzić do wrzenia, a
następnie zmniejszyć ogień i gotować 7-9 minut, do czasu aż woda nabierze
zółtawego koloru. Wyjać imbir i wyrzucić, a wodę odlać do szklanki.
W rondelku zagotować mleko, dodać wodę imbirową, osłodzić miodem lub
cukrem.
Jeśli napój ma być pożywny, to po przestudzeniu mleka (powinno być chłodne) możesz zmiksować je z bananami i szczyptą cukru waniliowego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych