Ostry dip do mięsa i warzyw - salata hara
Salata hara (znany też pod jemeńską nazwą zhug) - to rodzaj pikantnego dipa do mięsa, ryb lub warzyw stosowanego na całym Bliskim Wschodzie.
W zależności od regionu różni się on nieco składnikami, a tym samym także smakiem.
Poniżej dwie, najbardziej popularne w Al-Khobar i Jubail, wersje salata hara stosowane do pieczonych mięs i warzyw. Oba dipy charakteryzyją się ostrym wyrazistym smakiem.
Salata hara do mięsa i ryb
Składniki
- 3 posiekane pomidory
- 2 posiekane czerwone chili wraz z nasionami
- 3 - 4 łyżki natki ze świeżej kolendry
- opcjonalnie 3 ząbki czosnku lub 1 płaska łyżeczka mieszanki baharat
- sól do smaku
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze
Salata hara do mięsa lub warzyw
Składniki
- 1 pęczek natki kolendry
- 1- 2 zielone chili wraz z nasionami
- 1- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 - 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
- duża szczypta kardamonu
- duża szczypta kminku
- sól do smaku
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze
Źródło |
Obydwie mi się podobają, trzeba wypróbować. Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji :)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po naszej stronie :)
UsuńZapraszamy częściej, ostatnio jak widzisz króluje u nas kuchnia z Zatoki Perskiej :)