Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut
W Al-Khobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony
Steak House Restaurant, ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a nabrałem ostatnio ochoty na "chińszczyznę"
W Polsce przygotowywaliśmy ją w sposób, który podaję poniżej.
W Arabii Saudyjskiej, nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj alkohol jest całkowicie zabroniony, a jego posiadanie kończy się dla obcokrajowaca deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata
Składniki
Steak House Restaurant, ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a nabrałem ostatnio ochoty na "chińszczyznę"
W Polsce przygotowywaliśmy ją w sposób, który podaję poniżej.
W Arabii Saudyjskiej, nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj alkohol jest całkowicie zabroniony, a jego posiadanie kończy się dla obcokrajowaca deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata
Składniki
- 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka)
- 1/2 słoiczka pędów bambusa
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki stołowe wody
- 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki
- oliwa lub olej do smażenia
- pieprz, ostra papryka, imbir (po pół łyżeczki lub więcej w zależności od upodobań)
Przygotowanie
Mięso lekko zamrozić i pokroić na jak najcieńsze plasterki.
Pokrojone mięso zamarynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu i pikantnych przypraw (według uznania pieprz,
ostra papryka, imbir).
Mięso obsmażyć na patelni na ostrym ogniu, dodać pokrojoną
w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pędy bambusa, marchewkę, drobno posiekany imbir i
podlać niewielką ilością wody. żeby się nie przypaliło.
Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki
ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody
(około 1/2 szklanki).
Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami)
Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko
zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony
kiedy i gdzie dodawac alkohol
OdpowiedzUsuń