Zupa grzybowa - kuchnia faceta
Poniżej przepis na klasyczną zupę grzybową w wersji mojego Teścia.
A wiadomo, że jak facet gotuje to musi być smaczne :)
Składniki
Przygotowanie
A wiadomo, że jak facet gotuje to musi być smaczne :)
Wszystkich gotujących zapraszamy do udziału w akcji
Składniki
- 5–7 dag suszonych grzybów
- 1 pietruszka średniej wielkości
- 1 średnia cebula
- biała część średniej wielkości pora
- ½ selera
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 1 lub 2 kostki bulionowe (wołowa, warzywna lub grzybowa)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 ml śmietany 18% (jeśli ktoś lubi)
Grzyby
namoczyć na całą noc w przegotowanej chłodnej wodzie, a następnie gotować ok.
30 minut na małym ogniu (jeśli zrobią się burzyny, trzeba je zdjąć)
Obrane i umyte warzywa dodać do gotujących się
grzybów. Wrzuć kostkę bulionową, dodć liść laurowy, ewentualnie dopraw do
smaku solą i pieprzem.
Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić wywar. Suszone
grzyby pokroić w malutkie kawałki lub lekko zmiksować zupę blenderem.
Marchewkę także zmiksować i dodać do zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy)
Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać do zupy.
Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać do zupy.
ciekawa. i wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńDla mnie jej podstawową zaletą jest to, że można ją zrobić z suszonych grzybów
Usuńwygląda pysznie :) Moja inspiracja na dzisiejszy obiad :) Pozdrawiam. Kuchnia Kachny :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci zasmakuje :)
Usuń