Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną
Chociaż w Arabii Saudyjskiej dostępna jest tylko żurawina i sok żurawinowy z importu, to w Arab News natknąłem się przez przypadek na artykuł promujący żurawinę i jej walory prozdrowotne.
Zasięgnąłem więc "języka" i okazało się, że żurawina jest tutaj bardziej popularna niż myślałem.
Na bazie żurawiny przygotowuje się m.in. gulasz drobiowy, serwowany jako danie rozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura w Arabii Saudyjskiej spada nawet do zaledwie +15 stopni C
Gulasz ten najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu.
Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną
Przepis na aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną
Kawałki kurczaka podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać kurczaka, papryczkę chili, kardamon i cynamon i smażyć jeszcze około 2 minut, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion drobiowy, żurawinę, miód i imbir. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 15 minut). W razie potrzeby podlać wodą.
Zasięgnąłem więc "języka" i okazało się, że żurawina jest tutaj bardziej popularna niż myślałem.
Na bazie żurawiny przygotowuje się m.in. gulasz drobiowy, serwowany jako danie rozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura w Arabii Saudyjskiej spada nawet do zaledwie +15 stopni C
Gulasz ten najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu.
Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną
- 1 kg piersi kurczaka (lub indyka) pokrojonych w dość grube (ok. 1 cm) plastry
- 1,5 szklanki świeżej lub 1 szklanka suszonej żurawiny zmiksowanej w blenderze
- 1 duża cebula posiekana w kostkę lub cienkie półplasterki
- 1 papryczka chili drobno pokrojona lub chili w proszku
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka startego na tarce imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 kostka rosołu drobiowego rozpuszczona w szklance wody (jeśli używamy suszonej żurawiny ilość wody trzeba zwiększyć do 1,5 szklanki)
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie pół szklanki świeżej żurawiny i natka pietruszki do dekoracji
- ewentualnie niewielka ilość mąki do zagęszczenia sosu, ale nie sądzę, żeby była potrzebna
Przepis na aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną
Kawałki kurczaka podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać kurczaka, papryczkę chili, kardamon i cynamon i smażyć jeszcze około 2 minut, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion drobiowy, żurawinę, miód i imbir. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 15 minut). W razie potrzeby podlać wodą.Źródło |
Wygląda smakowicie, więc może kiedyś się odważę - kiedyś, kiedy będę mieć więcej składników niż tylko sól i pieprz ;)))
OdpowiedzUsuńsól i pieprz to rzeczywiście trochę mało :)
UsuńMusze poszukac zurawiny na Cyprze:)
OdpowiedzUsuńChyba powinna być, skoro jest w Saudi to i u Ciebie będzie
UsuńŚwietnie wygląda i kusi. Brakuje mi w domu tylko kardamonu, ale już wpisuję na listę zakupów. Obiecuję przetestować i dam znać :) Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńJa juz sobie nie wyobrażam życia bez kardamonu.
UsuńPodobnie jak imbir Gadzina dodaje go nawet do rosołu
witam :)
OdpowiedzUsuńjestem pierwszy raz ale ,,zaparkuję'' na dłużej :) pyszne i proste.
lecę zaraz po żurawinę.
pozdrawiam Monika
Rozgość się w naszej oazie i zapraszamy częściej :)
Usuńwyjszło pyszne , tylko swieza żurawina kwasu ,,wypusciła'' sporo i musiałam dodać brazowego cukru.
Usuńidealne danie, również :), na spadającą ponizej zera temperaturę :)
niestety, nie wiem jak smakuje na drugi dzień, przynajmniej tym razem,wszystko znikło od razu...
pozdrawiam z Nowego Targu :) Monika
trzeba było zrobić więcej :)
UsuńJak ja sie ciesze, ze na Was trafilam! Chociaz nie...to Wy trafiliscie na mnie;)
OdpowiedzUsuńPoczulam sie tu jak w raju! Ile wspanialych przepisow!:)
Dobrze, ze juz jestem po pierwszym sniadaniu i generelnie rano nie mam zwyt wielkiego apetytu, ale bede musiala pamietac aby nie wpadac tu przed obiadem:)))
Pozdrawiam was goraco!:)
Zapraszamy częściej :)
UsuńWiele przepisów, jak pewnie zauważyłaś, pochodzi od naszych znajomych lub moich od Współpracowników