Faszerowana cukinia
Zdjęcie z Leila Restaurant w Dubaju |
Potrawa najprawdopodobniej pochodzi z Libanu i oczywiście wariantów ma tyle, ilu kucharzy :)
Faszerowana cukinia - składniki
(porcja dla 3 - 4 osób)- 8 - 9 małych zielonych cukinii (im mniejsze, tym lepsze)
- 1 czubata łyżka soli
- 4 czubate łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub 1 litr przecieru pomidorowego lub 6 dużych mięsistych posiekanych pomidorów
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- sól i pieprz do smaku
- woda
- olej lub masło do smażenia
- ewentualnie 1 kostka rosołowa
- 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu
- 300 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
- 1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić na maśle przed dodaniem do farszu)
- 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki stołowe posiekanej mięty
- 3 łyżki stołowe posiekanej natki kolendry
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego lub 2 posiekane pomidory
- 1 łyżeczka przyprawy baharat lub ras el hanout - nie jest konieczne, ale ja lubię :)
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Faszerowana cukinia - przygotowanie
Cukinie dokładnie umyć, usunąć koniec z ogonkiem odcinając ok. 2 cm, a z drugiego końca delikatnie, żeby nie naruszyć całości, wydłubać zdrewniałą część. Ostrożnie wydrążyć miąższ ze środka, pozostawiając ścianki o grubości ok. 0.5 cm. Można to zrobić łyżeczką z długim trzonkim - taką, jak do caffee latte. Wymaga to dużej cierpliwości i uwagi, żeby nie przebić cukinii, ale smak potrawy to wynagrodzi :)W dużym naczyniu rozpuścić czubatą łyżkę soli i namoczyć wydrążone cukinie przez 10 minut, a następnie odcedzić (dzięki temu, cukinie pozostaną jędrne po ugotowaniu)
Farsz - wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę, żeby ryż wchłonął wilgoć, a następnie napełnić nim cukinie pozostawiając na końcu ok. 1 cm wolnego miejsca.
Sos - cebulę zeszklić na oleju lub na maśle, dodać posiekany czosnek i smażyć ok. 2 minut. Po tym czasie dodać pomidory, wodę i przyprawy.
Napełnione farszem cukinie umieścić w naczyniu z sosem i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować około godziny, aż cukinie będą miękkie.
Informacje jak wydrążyć cukinie znajdziecie tutaj (strona w jąz. angielskim) |
fajne, inna odslona cukini1
OdpowiedzUsuńi bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńswietny blog, mozna dowiedziec se duzo o kuchnia Arabii Saudyjskiej i temu podobnym krajom. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę i komplementy i zapraszam częściej - także na nasze pozostałe blogi :)
Usuń