Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta
Zaatar, za'atar, zatar, zatr lub satar to nazwy (i to jeszcze nie wszystkie) bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, Maghrebu i Turcji mieszanki przypraw do warzyw, marynat, dań mięsnych, ryb, pieczywa, a także niektórych deserów.
W sklepach dostępne są nawet chipsy o smaku zaatar :)
Zaatar - podobnie jak ras el hanout i baharat, ma bardzo wiele odmian i w niemal każdym regionie przygotowuje się ją odrobinę inaczej, a skład i proporcje mieszanki często stanowią rodzinną tajemnicę przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Niezmienne pozostają jedynie główne składniki zatar czyli tymianek, sezam, sumak i sól. Czasem dodaje się także oregano, majeranek, cząber, kolendrę, kumin, nasiona kopru, suszoną skórkę pomarańczową i anyż.
Jeszcze teraz w niektórych regionach wykorzystuje się dziki tymianek, który nieco odbiega smakiem od tymianku hodowlanego, który można kupić w sklepach.
Zatar można przygotować ze świeżych ziół, ale najbardziej popularny jest ten z ziół suszonych.
Zaatar z suszonych ziół nie straci aromatu nawet ponad rok, jeśli będziemy go przechowywać w szczelnym, ciemnym słoiku w lodówce.
Za'atar czerwony
podstawowy skład- 1/4 szklanki sumaka
- 2 łyżki stołowe tymianku
- 2 łyżki stołowe majeranku
- 1 łyżka stołowa prażonych nasion sezamu
- 1 łyżeczka grubej soli
Za'atar zielony
podstawowy skład- 3 łyżki stołowe tymianku
- 2 łyżki stołowe prażonych nasion sezamu
- 1 łyżka stołowa oregano
- 2 łyżeczki sumaku
- 1 łyżeczka grubej soli
Za'atar z okolic Amjun
Północny Liban,przepis Edgarda Sammoura na 30 porcji- 1 szklanka suszonego tymianku
- 3/4 szklanki sumaku
- 3/4 szklanki prażonego sezamu
- 1/4 szklanki suszonego majeranku (opcjonalnie)
- pół łyżki stołowej mielonego anyżu
- pół łyżki stołowej mielonego cynamonu
- pół łyżki stołowej soli
- pół łyżeczki zmielonego kuminu
- pół łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki zmielonych nasion kopru
Jak zrobić za'atar
Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu, aż zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat. Trzeba cały czas mieszać lub potrząsać patelnią, aby nie przypalić, ale zajmuje to tylko kilka minut.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, w razie potrzeby zmielić w blenderze (z wyjątkiem sezamu, chociaż widziałem już zaatar ze zmielonym sezamem).
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych