Chleb pita
Pita już mi się przejadła, trudno zrobić z niej klasyczną kanapkę z przemyconą z Polski lub z Bahrajnu kiełbasą, ale mam nadzieję, że Wam ten przepis przypadnie do gustu.
W Arabii Saudyjskiej duża pita kosztuje 1 SAR czyli niespełna 90 groszy.
Z ciekawostek - tutaj prawie nikt z moich Kolegów (a właściwie ich Żon lub maid) nie używa oliwy z oliwek. Bardzo popularny i wysoko ceniony jest za to olej kukurydziany i słonecznikowy.
W Arabii Saudyjskiej duża pita kosztuje 1 SAR czyli niespełna 90 groszy.
Z ciekawostek - tutaj prawie nikt z moich Kolegów (a właściwie ich Żon lub maid) nie używa oliwy z oliwek. Bardzo popularny i wysoko ceniony jest za to olej kukurydziany i słonecznikowy.
Chleb pita
proporcje na 12 chlebków
W rondelku podgrzać do temperatury 45 - 50 stopni wodę z mlekiem i olejem, a następnie dodać do wymieszanej z drożdżami i pozostałymi składnikami mąki.
Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę (ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką).
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrobić przez kilka minut, a następnie podzielić na 12 porcji i rozwałkować je na okrągłe placki o grubości 7-8 mm.
Placki przekryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, a po wyrośnięciu przygnieść dłonią brzegi placków.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 225 stopni C.
Posmarować wierzch placków olejem i ułożyć na rozgrzanej blasze do pieczenia.
Piec około 12-15 minut aż napęcznieją, tworząc w środku kieszonkę.
Najlepsze są pity pieczone nad ogniem, na takiej zaokrąglonej blasze jak widzicie na drugim zdjęciu.
- 500 g mąki pszennej (najlepsza byłaby z pszenicy durum)
- 1 szklanka wody
- 7 g drożdży instant - w Polsce najczęściej tyle jest w jednym opakowaniu chociaż np. Delecta ma opakowania 8 gramowe
- 2 łyżki stołowe mleka (można pominąć, ale moim zdaniem z mlekiem są smaczniejsze)
- 2 łyżki stołowe oleju
- 3/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie duża szczypta cukru (nieco mniej niż pół małej łyżeczki)
- olej do posmarowania placków i blachy
Jak zrobić chleb pita
W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i ewentualnie cukier.W rondelku podgrzać do temperatury 45 - 50 stopni wodę z mlekiem i olejem, a następnie dodać do wymieszanej z drożdżami i pozostałymi składnikami mąki.
Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę (ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką).
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrobić przez kilka minut, a następnie podzielić na 12 porcji i rozwałkować je na okrągłe placki o grubości 7-8 mm.
Placki przekryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, a po wyrośnięciu przygnieść dłonią brzegi placków.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 225 stopni C.
Posmarować wierzch placków olejem i ułożyć na rozgrzanej blasze do pieczenia.
Piec około 12-15 minut aż napęcznieją, tworząc w środku kieszonkę.
Najlepsze są pity pieczone nad ogniem, na takiej zaokrąglonej blasze jak widzicie na drugim zdjęciu.
chyba najlepszy przepis w internecie
OdpowiedzUsuńOdpowiem nieskromnie - wiem, że jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńa czym konkretnie drożdże instant miałyby się różnić od suszonych drożdży?
OdpowiedzUsuńDrożdże instant są bardziej skoncentrowane niż drożdże suszone stąd różnica w przelicznikach
UsuńTo więc ile tych suszonych?
OdpowiedzUsuńTo więc ile tych suszonych?
OdpowiedzUsuńJuż wiem, czyli 7 *1,33= 9,31
OdpowiedzUsuńJak dobrze, że ten internet istnieje :D