Żeberka na ostro - dla Dominiki
Pikantne żeberka to jedno z naszych ulubionych dań. Ta wersja jest wyjątkowo pikantna, ale zarazem bardzo aromatyczna, zwłaszcza, jeżeli przygotowujemy ją w wolnowarze. Do żeberek na ostro zazwyczaj podajemy chlebki pita, lub pieczone ziemniaki.
W małej miseczce rozetrzeć olej z koncentratem pomidorowym, (ewentualnie z sosem sojowym), cukrem i przyprawami, dodać starty na tarce imbir, drobno posiekane chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
Cebulę pokroić w plastry i obłożyć nią mięso. Tak przygotowane żeberka przykryć folią i pozostawić w lodówce na całą noc.
Przed pieczeniem zdjąć plastry cebuli.
Czas wolnowarzenia
opcja low - od 6 do 7 godzin
opcja high - od 4 do 5 godzin
Pieczenie w piekarniku
Piec w rękawie do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni około 70 minut, po czym rozciąć rękaw i pozwolić im zbrązowieć
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub chlebem pita.
Żeberka na ostro - składniki
- 1 kg żeberek
- ziemniaki do pieczenia lub chleb pita
Pikantna marynata do żeberek
- 2 lub 3 małe papryczki chili
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru starty na tarce (w ostateczności może być imbir mielony)
- 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6-8 łyżek oleju o neutralnym smaku
- 1 łyżeczka cukru (cukier podbija nieco smak)
- sól do smaku
- ewentualnie 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Żeberka na ostro - przygotowanie
Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski.W małej miseczce rozetrzeć olej z koncentratem pomidorowym, (ewentualnie z sosem sojowym), cukrem i przyprawami, dodać starty na tarce imbir, drobno posiekane chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
Cebulę pokroić w plastry i obłożyć nią mięso. Tak przygotowane żeberka przykryć folią i pozostawić w lodówce na całą noc.
Przed pieczeniem zdjąć plastry cebuli.
Czas wolnowarzenia
opcja low - od 6 do 7 godzin
opcja high - od 4 do 5 godzin
Pieczenie w piekarniku
Piec w rękawie do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni około 70 minut, po czym rozciąć rękaw i pozwolić im zbrązowieć
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub chlebem pita.
Dziękuję za dedykacje przepisu! Napewno wypruje i napisze komentarz. Pozdrawiam!Dominika
OdpowiedzUsuńTy nie dziękuj, tylko biegiem do kuchni i recenzję mi tu proszę napisać :P
UsuńJesteś pewien, że nie przesadziłeś z ilością papryczek ?
OdpowiedzUsuńPrzecież to będzie diabelnie ostre
Marek
Nie przesadziłem - to akurat w sam raz dla mnie :)
UsuńSą ludzie którzy lubują się w tak pikantnych potrawach, zdecydowanie należy do nich mój facet dla którego to najlepszy poziom ostrości. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńSłuże uprzejmościowo :)
Usuń