Nasz chleb powszedni - czyli chleb na labanie
Ponieważ kupienie dobrego chleba graniczy w Arabii Saudyjskiej z cudem, to chcąc nie chcąc musieliśmy jakoś ten problem rozwiązać. Cudownym pomysłem okazał się zakup wypiekacza mało znanej w Polsce firmy Palson.
Wypiekacz pracuje codziennie, czasami nawet po kilka razy bo chętnych na chleb i polskie ciasta w naszym compoundzie nie brakuje :)
Poniżej przepis na nasz najsmaczniejszy dotychczas chleb na labanie
Składniki - w kolejności dodawania do maszyny
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w maszynie w podanej wyżej kolejności i włączyć program podstawowy do wypieku chleba pszennego trwający około 3 godzin.
Wyjąć i delektować się smakiem polskiego chleba upieczonego w Arabii Saudyjskiej, w hiszpańskiej maszynie do chleba, z saudyjskiej i kuwejckiej mąki, z dodatkiem egipskiego miodu, belgijskich drożdży i libańskiego karobu :)
PS.
Ponieważ wiele osób pytało jak tutaj mieszkamy, poniżej zamieszczam więc zdjęcia naszego compoundu (rodzaj chronionego osiedla dla ekspatów) a tych, którzy chcą wiedzieć jak żyją Polacy w Arabii Saudyjskiej zapraszam do polubienia naszego bloga W pustyni bez puszczy czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka
Wypiekacz pracuje codziennie, czasami nawet po kilka razy bo chętnych na chleb i polskie ciasta w naszym compoundzie nie brakuje :)
Poniżej przepis na nasz najsmaczniejszy dotychczas chleb na labanie
Składniki - w kolejności dodawania do maszyny
- 185 ml labanu (odpowiednik polskiej maślanki lub kefiru)
- 40 ml wody
- 1 duża łyżka płynnego miodu (użyliśmy czarnego egipskiego, co nadało chlebowi dość ciemny kolor)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka carob molasses ( czyli melasa z drzewa świętojańskiego - nie jest konieczna, ale nadaje fajny posmak i ładny kolor - jest do kupienia w Danube)
- 1 lekko czubata łyżeczka soli
- 100 g mąki pszennej razowej (używamy mąki nr 3, nie wiem jaki jest polski odpowiednik)
- 235 g mąki pszennej (najzwyklejszej saudyjskiej mąki dostępnej w każdym sklepie w cenie 1,5 SAR za kilogram czyli około 1,20 pln)
- 5 g drożdży instant (używamy drożdży Viktoria)
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w maszynie w podanej wyżej kolejności i włączyć program podstawowy do wypieku chleba pszennego trwający około 3 godzin.
Wyjąć i delektować się smakiem polskiego chleba upieczonego w Arabii Saudyjskiej, w hiszpańskiej maszynie do chleba, z saudyjskiej i kuwejckiej mąki, z dodatkiem egipskiego miodu, belgijskich drożdży i libańskiego karobu :)
PS.
Ponieważ wiele osób pytało jak tutaj mieszkamy, poniżej zamieszczam więc zdjęcia naszego compoundu (rodzaj chronionego osiedla dla ekspatów) a tych, którzy chcą wiedzieć jak żyją Polacy w Arabii Saudyjskiej zapraszam do polubienia naszego bloga W pustyni bez puszczy czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka
Widok na budynek w którym mieszkamy |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych