Multicooker Redmond M90 w akcji czyli gulasz wołowy z grzybową nutą
Obiecaliśmy Wam nowe przepisy na dania z multicookera Redmond. Tak jak wczoraj pisałem pierwsze testy urządzenia mamy już za sobą, ale musieliśmy nieco zmodyfikować zawarte w książce przepisy i trochę poeksperymentować.
Składniki
Grzyby umyć i zalać na noc 450 ml gorącej wody lub wywaru z warzyw. Następnego dnia grzyby pokroić na małe kawałki, a wodę lub wywar w której się moczyły zachować.
Wołowinę pokroić w kostkę o grubości około 2x2 cm lub nieco mniejszą.
Do misy multicookera wlać olej i włożyć pokrojoną wołowinę. Ustawić program "Fry" i czas 35 minut. Smażyć przy otwartej pokrywie mieszając od czasu do czasu. Po 25 minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zakończenia programu.
Po zakończeniu smażenia do multicookera dodać pokrojone grzyby, przyprawy i wodę, w której moczyły się grzyby. Zamknąć pokrywę, ustawić program "Stew" i czas duszenia na 1 godzinę i 30 minut.
W międzyczasie przygotować zasmażkę z mąki i masła. Kiedy zasmażka będzie gotowa rozprowadzić ją niewielką ilością zimnej wody lub wywaru uważając, aby nie powstały grudki i dodać do multicookera na 15 minut przed zakończeniem programu.
Składniki
- 750 - 800 g wołowiny (w naszym przypadku była to pręga wołowa)
- 2 średniej wielkości cebule pokrojone w kostkę
- 30 - 40 g suszonych grzybów
- 3 - 4 łyżki stołowe oleju
- 1 - 2 łyżki stołowe mąki pszennej (do zasmażki)
- 1 - 2 łyżki stołowe masła (do zasmażki)
- 450 - 600 ml przegotowanej wody lub wywaru z warzyw
- 1 liść laurowy
- kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
- 2 - 3 całe ziarenka lub duża szczypta mielonego ziela angielskiego
- sól i ewentualnie przyprawa typu Vegeta - do smaku
Grzyby umyć i zalać na noc 450 ml gorącej wody lub wywaru z warzyw. Następnego dnia grzyby pokroić na małe kawałki, a wodę lub wywar w której się moczyły zachować.
Wołowinę pokroić w kostkę o grubości około 2x2 cm lub nieco mniejszą.
Do misy multicookera wlać olej i włożyć pokrojoną wołowinę. Ustawić program "Fry" i czas 35 minut. Smażyć przy otwartej pokrywie mieszając od czasu do czasu. Po 25 minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zakończenia programu.
Po zakończeniu smażenia do multicookera dodać pokrojone grzyby, przyprawy i wodę, w której moczyły się grzyby. Zamknąć pokrywę, ustawić program "Stew" i czas duszenia na 1 godzinę i 30 minut.
W międzyczasie przygotować zasmażkę z mąki i masła. Kiedy zasmażka będzie gotowa rozprowadzić ją niewielką ilością zimnej wody lub wywaru uważając, aby nie powstały grudki i dodać do multicookera na 15 minut przed zakończeniem programu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych