Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - multicooker Redmond i vs tradycyjny garnek
Żurawina do mięsa, serów i nie tylko przepis, o którym pisałem Wam na blogu W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka w postach na temat naszej żurawinowej epopei cieszy się u nas niesłabnącym powodzeniem. Paradoksem tej sytuacji jest to, że przyrządzać konfiturę z żurawiny Szacowna Małżonka Ma Aleksandra nauczyła się w kraju, w którym żurawina nie rośnie i można kupić jedynie importowane z USA owoce. Tak przygotowaną żurawinę można podawać zarówno do pieczonych mięs, pasztetów, serów jak i do rozgrzewającej herbaty czy naleśników.
Żurawina do mięsa, serów i nie tylko przepis
- 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 250-300 g brązowego cukru (w zależności od tego jak słodka ma być konfitura)
- sok z jednej dużej pomarańczy
- 1 łyżka stołowa miodu
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu lub 1 cała laska cynamonu
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki cukru waniliowego lub szczypta gałki muszkatołowej
Żurawina do mięsa, serów i nie tylko jak zrobić
Tradycyjny garnek Do garnka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Gotować do chwili rozpuszczenia się cukru mieszając od czasu do czasu (takie postępowanie pozwala lepiej wydobyć aromat przypraw). Wyjąć laskę cynamonu jeśli używaliśmy całej, dodać 4/5 umytej żurawiny. Gotować na małym ogniu około 30- 40 minut mieszając i delikatnie ugniatając żurawinę, po czym dodać pozostałe owoce i gotować na kolejne 10-15 minut, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i odwrócić gorące do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne.
Multicooker Redmond (model M90)
Do misy multicookera wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Ustawić program multi cook, czas 7 minut, temperatura 90 stopni, zamknąć pokrywę i uruchomić program. Takie postępowanie pozwala lepiej wydobyć aromat przypraw.
Po zakończeniu programu wyjąć laskę cynamonu (jeśli używaliśmy całej), dodać 4/5 umytej żurawiny i lekko ją rozgnieść (nie miksować). Ponownie ustawić program multi cook, czas 35 minut, temperatura 95 stopni, zamknąć pokrywę.i uruchomić urządzenie. Po około 20 minutach zamieszać zawartość misy i dodać pozostałą żurawinę i gotować przy otwartej pokrywie, aby odparować nadmiar płynu. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i odwrócić gorące do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne
Uwaga - podczas gotowania żurawina może pryskać.
Można dodać całość żurawiny od razu, ale my lubimy, kiedy część owoców jest cała.
Wnioski: Czas gotowania w tradycyjnym garnku i multicookerze był bardzo zbliżony. W tym przypadku urządzenie nie ułatwiło mi pracy, ani nie przyśpieszyło procesu gotowania.
Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - multicooker Redmond i vs tradycyjny garnek |
żurawinę do mięs znam i polecam :) a oto prosty sposób:
OdpowiedzUsuńowoce żurawiny przemrażam, przechowuję ją w zamrażarce gdy potrzeba rozmrażam jakąś tam ilość, miksuję z cukrem sprawdzając smak, przelewam do słoika.
Następnego dnia jest gęsta, przechowuję ją w lodówce.