Bardzo puszysty sernik z rodzynkami
Zapytała mnie ostatnio
Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm
Masa serowa
- 1 kg tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu
- 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu)
- 150 ml śmietany do ciast i deserów
- 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej)
- 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka
- 1 czubata szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- szczypta soli (do ubijania białek)
- opcjonalnie 1/2 szklanki rodzynek
Twaróg zmielić trzykrotnie (lub użyć twarogu sernikowego albo labnehu) a następnie utrzeć lub zmiksować (na niskich obrotach miksera) z
żółtkami, cukrem, budyniami, mlekiem i śmietaną.
Kiedy masa serowa będzie gładka dodać stopione i schłodzone masło i jeszcze chwilę miksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę, dodawać po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszać (masa będzie bardzo rzadka). Dodać rodzynki i ponownie wymieszać.
Masę serową wylać na lekko podpieczony spód lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 70-80 minut w temperaturze
160ºC
Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia
Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Ciasto na kruchy spód (opcjonalnie)
- 350 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła lub margaryny
- 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru
- 2 jajka
- 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.
Na wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać.
Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 - 12 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować masę serową.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych