Domowa przyprawa do spaghetti bolognese
Zachciało nam się spaghetti bolognese, ale iść do sklepu to już było za dużo dla naszego lenistwa.
Nie pozostało nam nic innego jak stworzyć z tego co mieliśmy w domu mieszankę do naszego ulubionego włoskiego dania. Nie mieliśmy co prawda zielonego pieprzu, ale dodatek czarnego nie miał wpływu na efekt końcowy :)
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nie pozostało nam nic innego jak stworzyć z tego co mieliśmy w domu mieszankę do naszego ulubionego włoskiego dania. Nie mieliśmy co prawda zielonego pieprzu, ale dodatek czarnego nie miał wpływu na efekt końcowy :)
Składniki
- 2 łyżeczki soli (w zależności od preferencji smakowych można dodać wymieszane ze sobą w proporcjach 1:1 zwykłą sól i sól selerową)
- 1,5 łyżeczki suszonej mielonej cebuli lub suszonego szczypiorku
- 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w płatkach
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu (można zastąpić czarnym)
- 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonej szałwii
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki majeranku
- opcjonalnie 1 łyżeczka suszonych pomidorów w proszku
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
kurcze musze spróbować, u nas czesto robi sie spagetti wiec na pewno sie przyda
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
My zazwyczaj robimy jednorazowo spory zapas tej mieszanki :)
Usuń