Jogurtowe placki z jabłkami
Lubimy od czasu do czasu słodkie kolacje.
Dzisiaj padło na placki z jabłkami, które dość często jadaliśmy w Al-Khobar.
Przepis jak zwykle bardzo prosty, a efekty..... ?
Niebo w gębie!
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jogurtowo - jajecznej. Mieszać łyżką lub mikserem do czasu, aż w cieście nie będzie już grudek. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdyby było zbyt gęste lub zbyt rzadkie dodać jogurtu lub mąki.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 5-8 mm.
Każdy plaster zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor.
Usmażone placki odsączyć z oleju na papierowym ręczniku.
Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym
Dzisiaj padło na placki z jabłkami, które dość często jadaliśmy w Al-Khobar.
Przepis jak zwykle bardzo prosty, a efekty..... ?
Niebo w gębie!
Jogurtowe placki z jabłkami - składniki
- 500 ml jogurtu naturalnego (w Arabii Saudyjskiej używaliśmy labanu zamiast jogurtu)
- około 1 szklanki mąki pszennej (ilość użytej mąki zależy od gęstości jogurtu - otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, aby nie spływało z jabłek)
- 2 lub 3 duże słodkie jabłka
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego lub palmowego
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- cukier puder, miód lub syrop klonowy do posypania / polania placuszków
Jogurtowe placki z jabłkami - przygotowanie
Jajka i jogurt dokładnie wymieszać z solą, cukrem oraz cukrem waniliowym.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jogurtowo - jajecznej. Mieszać łyżką lub mikserem do czasu, aż w cieście nie będzie już grudek. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdyby było zbyt gęste lub zbyt rzadkie dodać jogurtu lub mąki.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 5-8 mm.
Każdy plaster zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor.
Usmażone placki odsączyć z oleju na papierowym ręczniku.
Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych