Ricotta domowa - włoski smak w polskiej kuchni
Naszło nas ostatnio na robienie serów, serków, twarożków i tym podobnych wynalazków.
Skoro można zrobić ser z jogurtu, to można z mleka i maślanki :)
Proste, szybkie do zrobienia i przynajmniej wiem co jemy.
Ser z poniższego przepisu smakiem i konsystencją jest bardzo zbliżony do włoskiego sera ricotta lub cypryjskiego anari więc z powodzeniem można go wykorzystać jako ich zamiennik.
W oryginale zarówno ricottę jak i anari przygotowuje się z serwatki, ale tej zawsze mamy za mało.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia po czym przelać na sitko wyłożone gazą lub lnianą ściereczka (jeśli ser ma być bardziej wilgotny) i pozostawić na 30-60 minut do odcedzenia.
Im dłużej ser będzie ociekał, tym będzie bardziej suchy.
W niektórych sklepach można też kupić specjalne foremki do odcedzania sera, które nadają mu ładny kształt.
Skoro można zrobić ser z jogurtu, to można z mleka i maślanki :)
Proste, szybkie do zrobienia i przynajmniej wiem co jemy.
Ser z poniższego przepisu smakiem i konsystencją jest bardzo zbliżony do włoskiego sera ricotta lub cypryjskiego anari więc z powodzeniem można go wykorzystać jako ich zamiennik.
W oryginale zarówno ricottę jak i anari przygotowuje się z serwatki, ale tej zawsze mamy za mało.
Ricotta domowa - składniki
- 2 litry niepasteryzowanego mleka 3,2% (najlepszym rozwiązaniem byłoby wiejskie mleko)
- 1 litr maślanki (lub 0,5 litra śmietany jeśli ser ma być bardziej tłusty)
- 5 łyżek soku z cytryny lub 3 łyżki octu 10%
- opcjonalnie 1 płaska łyżeczka soli
Ricotta domowa - przygotowanie
Mleko i maślankę (lub śmietanę) przelać do garnka i powoli podgrzewać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Temperatura nie powinna przekraczać 85 stopni (zawartość garnka powinna być bardzo gorąca, ale nie może się zagotować). Po osiągnięciu oczekiwanej temperatury zmniejszyć płomień do minimum, dodać sól i sok z cytryny (lub ocet), dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.Odstawić do całkowitego ostygnięcia po czym przelać na sitko wyłożone gazą lub lnianą ściereczka (jeśli ser ma być bardziej wilgotny) i pozostawić na 30-60 minut do odcedzenia.
Im dłużej ser będzie ociekał, tym będzie bardziej suchy.
W niektórych sklepach można też kupić specjalne foremki do odcedzania sera, które nadają mu ładny kształt.
Dziendobry, ile wychodzi gramowo tej ricotty z powyzszych skladnikow ? Dziekuje
OdpowiedzUsuń