Kashta - ser śmietankowy do deserów
Kashta ser śmietankowy do deserów, zwany inaczej kishta lub w Libanie ashta to rodzaj kremowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z dodatkiem mleka w proszku, skrobi kukurydzianej i chleba.
Kashta ser śmietankowy do deserów na Bliskim Wschodzie wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków. Równie często przekłada się kashta do pucharków i podaje z owocami, miodem lub syropem daktylowym. Miałam też okazję jeść kashta wymieszany ze zmiksowanymi truskawkami - mocno schłodzony smakował jak lody truskawkowe.
Arabski ser śmietankowy kashta jest całkowitym przeciwieństwem delikatnego sera jogurtowego labneh.
PS.
Wodę różaną i wodę z kwiatu pomarańczy bez problemu można obecnie kupić w Internecie w cenie około 5 do 8 złotych za 350 -500 ml.
ser śmietankowy kashta z pistacjami - zdjęcie zrobiła Farah
Kashta ser śmietankowy do deserów na Bliskim Wschodzie wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków. Równie często przekłada się kashta do pucharków i podaje z owocami, miodem lub syropem daktylowym. Miałam też okazję jeść kashta wymieszany ze zmiksowanymi truskawkami - mocno schłodzony smakował jak lody truskawkowe.
Arabski ser śmietankowy kashta jest całkowitym przeciwieństwem delikatnego sera jogurtowego labneh.
Przepis na ser jogurtowy labneh
Przepis na ser jogurtowy w oliwie
PS.
Wodę różaną i wodę z kwiatu pomarańczy bez problemu można obecnie kupić w Internecie w cenie około 5 do 8 złotych za 350 -500 ml.
Kashta - ser śmietankowy do deserów
wariant pierwszy- 1 litr niepasteryzowanego mleka (najlepiej prosto od krowy jeśli macie do takiego dostęp)
- 0,5 litra gęstej śmietany
- 3/4 łyżeczki wody różanej
- 3/4 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
- 3/4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
Jak zrobić ser śmietankowy kashta
Mleko wymieszać ze śmietaną (ewentualnie także z cukrem ) i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 20-30 minut. Po dodaniu soku z cytryny zacznie tworzyć się skrzep. Odcedzić serwatkę, ser ponownie wymieszać i pozostawić do odcieknięcia na bardzo gęstym nylonowym sitku lub kilkakrotnie złożonej gazie przez około godzinę. Po tym czasie przełożyć do innego naczynia i przykryć, aby nie wysychał na wierzchu.Kashta - ser śmietankowy do deserów
wariant drugi - bardziej kaloryczny- 1 litr gęstej śmietany
- 200 ml mleka
- 5 łyżek skrobi kukurydzianej
- 4 kromki chleba tostowego bez skórki
- 1 łyżeczka wody różanej
- 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
- opcjonalnie 1- 2 łyżeczki cukru
Mam pytanie - jak ta śmietana ma być? Bo to teraz to nie tak jak dawniej bywało, że słodka i kwaśna. Teraz są różne bardzo, a niektóre to chyba nawet już nie są. :D
OdpowiedzUsuńWodę różaną idzie zrobić, a skąd wziąć z kwiatu pomarańczy???
I jeszcze mnie ciekawość zżera, co jest po obu stronach tego serka? :)
To po obu stronach serka to arabskie ciasto, które nazywa się kanafeh (knafeh) - tutaj informacje czym to można zastąpić, ale nie będzie wtedy tak ładnie wyglądało
UsuńJa się nie zastanawiałem nigdy czy słodka czy kwaśna, dla mnie było ważne, żeby była gęsta :)
Wodę z kwiatu pomarańczy można zastąpić olejkiem (aromatem) pomarańczowym lub likierem pomarańczowym.
Jeśli szukasz informacji odnośnie zamienników to znajdziesz je tutaj
Kurcze, życia mi nie starczy na przetrenowanie tego wszystkiego! :D
OdpowiedzUsuńNa razie czytam i staram się wprowadzić w atmosferę. Jeszcze nie rzucam się do roboty. Zacznę chyba od rzeczy jogurtowych, bo samo robienie jogurtów sobie kiedyś przećwiczyłem. Serki robiłem kefirowe, jogurtowych jeszcze nie.
Kneż - i to jest słuszny pomysł, żeby zacząć od labnehu.
UsuńTutaj masz opis i zdjęcia jak to robili nasi znajomi :)
Oooo! Już wiem skąd mi się wziął ten blog! :)
OdpowiedzUsuńZ profilu facebooka na forum wędlin, potem wyszukiwarka albo po linkach i stąd!!!! :D :D :D
Na forum wędlin udzielam się od niedawna, w czwartek będzie moje pierwsze poważne wędzenie - kiełbasy myśliwska i jałowcowa
UsuńBiałe masz za sobą, to cała reszto to betka! :D
UsuńJa mam w dorobku ostre zjechanie na forum za nieprecyzyjne przepisy! Przeżyłem! :D :D :D
Nie tylko białą :D
UsuńRobiłem już palcówkę, a jutro będzie wędzona jałowcowa i myśliwska
Widziałem i palcówkę! :D
UsuńJa w ogóle już nieźle przegrzebałem ten blog - jest OK, inspiruje! :)
Usuńodezwij się do mnie przez formularz kontaktowy :)
UsuńEkstra :) Masz przepis na sernik z takim serem, a nigdzie znaleźć nie mogłam... Sama sobie zrobię, a co :)
OdpowiedzUsuńKlasycznego sernika z tego sera nie robiłem jeszcze
Usuń