Konfitura z pomarańczy z cynamonem i goździkami (bez żelatyny)
Nie lubię dżemu pomarańczowego, ale konfitura z pomarańczy z cynamonem i goździkami to już zupełnie co innego. Do tego jeszcze ciepłe croissanty i śniadanie godne najbardziej wymagającego podniebienia gotowe.
A skoro konfitura to najlepsza będzie domowa.
Składniki
Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny wycisnąć sok. Pomarańcze obrać ze skórki i oczyścić ze wszystkich błonek i pestek. Skórkę z dwóch pomarańczy oczyścić dokładnie z białej części (albedo jest bardzo gorzkie), pokroić w cienkie paski lub w kostkę i zalać wrzątkiem. Po 15 minutach wylać wodę i czynność powtórzyć.
Pomarańcze najlepiej obierać nad garnkiem w którym będziemy przygotowywać konfiturę, żeby nie stracić soku.
Kiedy wszystkie pomarańcze będą już przygotowane, do garnka dodać namoczone uprzednio skórki (wodę w której się moczyły wylewamy), cukier, sok z cytryny i przyprawy. Mieszać do chwili rozpuszczenia się cukru. Gotować na małym ogniu 2-3 godziny.
Drugiego i trzeciego dnia ponownie gotujemy konfiturę przez 2-3 godziny. Kiedy będzie już tak gęsta jak lubimy przelewamy konfiturę do wyparzonych słoików.
Dodatkowo można ją zapasteryzować.
A skoro konfitura to najlepsza będzie domowa.
Składniki
- 1 kg dojrzałych słodkich pomarańczy (waga miąższu po obraniu)
- sok z 1 cytryny
- 250-300 g cukru (ilość cukru zależy od tego jak słodką konfiturę lubicie)
- 2 goździki
- duża szczypta cynamonu
- opcjonalnie 1-2 łyżki ciemnego rumu (dodajemy na 2-3 minuty przed rozlaniem konfitury do słoików)
Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny wycisnąć sok. Pomarańcze obrać ze skórki i oczyścić ze wszystkich błonek i pestek. Skórkę z dwóch pomarańczy oczyścić dokładnie z białej części (albedo jest bardzo gorzkie), pokroić w cienkie paski lub w kostkę i zalać wrzątkiem. Po 15 minutach wylać wodę i czynność powtórzyć.
Pomarańcze najlepiej obierać nad garnkiem w którym będziemy przygotowywać konfiturę, żeby nie stracić soku.
Kiedy wszystkie pomarańcze będą już przygotowane, do garnka dodać namoczone uprzednio skórki (wodę w której się moczyły wylewamy), cukier, sok z cytryny i przyprawy. Mieszać do chwili rozpuszczenia się cukru. Gotować na małym ogniu 2-3 godziny.
Drugiego i trzeciego dnia ponownie gotujemy konfiturę przez 2-3 godziny. Kiedy będzie już tak gęsta jak lubimy przelewamy konfiturę do wyparzonych słoików.
Dodatkowo można ją zapasteryzować.
Konfitura z pomarańczy z cynamonem i goździkami (bez żelatyny) |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych