Kurczak w sezamowej panierce
Przepis wykorzystywaliśmy w Arabii Saudyjskiej - link do bloga
Danie przygotowywał nasz kolega Mariusz. Do tego pieczone ziemniaczki i obiad gotowy.
Potrawa prosta jak konstrukcja młotka, a efekty.... ?
Spróbujcie sami :)
Składniki
Przygotowanie
Piersi z kurczak umyć, osuszyć, pokroić w kostkę ok. 1x1,5 cm a następnie zalać mlekiem (zwykłym lub kokosowym) i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Mąkę wymieszać z sezamem. Kawałki kurczaka odsączyć, doprawić a następnie panierować w mące z sezamem.
Smażyć na rozgrzanej patelni lub we frytkownicy do uzyskania jasnozłotego koloru, uważając aby nie przypalić sezamu.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem
Danie przygotowywał nasz kolega Mariusz. Do tego pieczone ziemniaczki i obiad gotowy.
Potrawa prosta jak konstrukcja młotka, a efekty.... ?
Spróbujcie sami :)
Składniki
- 70 dag piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki drobnego białego sezamu
- 6 łyżek mąki tapioka lub mąki pszennej
- 400-500 ml mleka lub mleka kokosowego
- masło ghee lub olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie do panierki można dodać: mielony czosnek, mieloną suszoną cebulę, chili w proszku
Przygotowanie
Piersi z kurczak umyć, osuszyć, pokroić w kostkę ok. 1x1,5 cm a następnie zalać mlekiem (zwykłym lub kokosowym) i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Mąkę wymieszać z sezamem. Kawałki kurczaka odsączyć, doprawić a następnie panierować w mące z sezamem.
Smażyć na rozgrzanej patelni lub we frytkownicy do uzyskania jasnozłotego koloru, uważając aby nie przypalić sezamu.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem
źródło
Landria Voigt,
Landria Voigt, C.H.H.C
Landria Voigt, C.H.H.C
|
Niedawno ćwiczyłem podobną bardzo potrawę. Kurczak był obtaczany w jajku z mlekiem i mąką (rodzaj ciasta), a następnie w panierce z mąką, bułka tartą i z przewagą sezamu. Efekt co najmniej zadowalający. :)
OdpowiedzUsuńTez ciekawe - muszę wypróbować przy najbliższej okazji, chociaż na jutro zaplanowaliśmy szaszłyki :D
UsuńO mniam.. Co za apetyczne kąski. Jeśli smakują tak, jak wyglądają.. Biorę w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny post! Najprostsze przepisy są najlepsze!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wpis.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie. Chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNajczęściej robię potrawy z kurczaka. Zdjęcie bardzo apetyczne. Po Świętach mam długo wolne i chętnie skorzystam z przepisu, gdy będę wymyślała co zrobić na obiad:))
OdpowiedzUsuńKurczaka najczęściej przygotowuje w stylu indyjskim lub tajskim, tak przygotowany smakuje nam najbardziej
Usuń