TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Placki ziemniaczane super chrupiące

Placki ziemniaczane super chrupiące 

Placki z tartych ziemniaków z cebulką. 

Placki ziemniaczane super chrupiące przepis na najlepsze placki ziemniaczane z tartych ziemniaków. Placki kartoflane to szybka, możliwa do przygotowania niemal w każdym kraju potrawa, a zarazem smak tradycyjnej polskiej kuchni. Placki ziemniaczane super chrupiące to również smak mojego dzieciństwa. Właśnie takie najlepsze placki ziemniaczane robiła moja babcia. Można je jeść z gulaszem, cukrem lub śmietaną. Do ziemniaków można też dodać pokrojoną drobno cebulę lub pikantną kiełbasę albo ser parmezan. Obłędnie smakują te domowe placki ziemniaczane z parmezanem. Babcia często robiła też placki z kiszonej kapusty (przepis), są świetnym pomysłem na smaczny i tani obiad.

Placki ziemniaczane super chrupiące przepis na najlepsze placki ziemniaczane z tartych ziemniaków

Placki ziemniaczane super chrupiące

na około 15-17 placków
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2-3  łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej (ilość zależy od tego jak bardzo wodniste są ziemniaki)
  • opcjonalnie 50-60 g startego na tarce o drobnych oczkach parmezanu
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Placki ziemniaczane super chrupiące przepis

1. Ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na tarce o drobnych lub grubych oczkach i  odsączyć z nadmiaru soku na gęstym sitku (płyn należy zachować). Do papki ziemniaczanej dodajemy startą cebulę (albo posiekany szczypiorek), mąkę, rozmącone jajko i opcjonalnie drobno starty parmezan albo czosnek. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

2. Z płynu, który pozostał po odsączeniu ziemniaków odlewamy sok pozostawiając powstały na dnie osad - jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy na placki i całość ponownie wymieszać. .

3. Nabierać łyżką stołową i rozprowadzić na patelni niewielkie placki o grubości około 3-4 mm.
Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty na gorącym oleju do uzyskania ciemnozłotego koloru
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Uwaga - można oczywiście przygotować grubsze i większe placki, ale wówczas czas  smażenia będzie dłuższy i trudno jest uzyskać tak chrupiącą skórkę.

Placki ziemniaczane będą bardziej chrupiące jeśli przynajmniej połowę ziemniaków zetrzemy na tarce o grubych oczkach. 

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na placki ziemniaczane ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
 
placki-ziemniaczane-super-chrupiace
Placki ziemniaczane super chrupiące

Komentarze

  1. Ja po ostatniej imprezie, gdzie wszystko było z kartofli, nazwanej przez uczestników Kartofliskiem, zacząłem poszukiwać metody na ciemnienie ciasta na placki. Okazuje się, że ta śmietana co ja widzę na zdjęciu, dodana (wymieszana) do ciasta przed smażeniem chroni je w dużym stopniu przed paskudnym ciemnieniem. :)
    Podobno też skuteczne jest starcie razem marchewki, ale jeszcze nie sprawdzałem - trzeba będzie, bo następne Kartoflisko na jesieni! :D
    W notce jest drobna nieścisłość - w składnikach jest mąka pszenna, a w przepisie ziemniaczana - to drobne przeoczenie, czy czegoś zabrakło?
    A takiego specjalistę od placków, to z chęcią na tym drobnym zlociku (kartoflanym) byśmy zobaczyli! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Kneziu -za informacje.
    Błąd już poprawiłem, a kiedy i gdzie to Kartoflisko ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio było w Kozichgłówkach. Przerobiliśmy na różne potrawy ponad 20 kg kartofli, w tym pewną część na placki. :D
    Następne na jesieni we wrześniu albo na początku października. Jeszcze nie wiemy gdzie, ale na razie w grę wchodzi Nałęczów, Koziegłówki, ale może jeszcze wszystko się zmienić. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych