Shanklish - ser suszony na słońcu
Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, można go przygotować latem jedynie latem, natomiast w Arabii Saudyjskiej ten doskonały ser możemy kupić w każdym sklepie.
W Polsce shanklish można obsuszyć w lodówce, chociaż w tradycyjnych syryjskich domach przez co najmniej tydzień suszy się go na słońcu. Po obsuszeniu i obtoczeniu w przyprawach ser może dojrzewać nawet przez rok, pod warunkiem, że jest przechowywanym w ciemnym przykrytym gazą, a po zakończeniu procesu dojrzewania szczelnie zamkniętym naczyniu.
Im straszy ser tym bardzie wyrazisty jest jego smak.
W poniższym przepisie nie podaję ilości - każdy z Was może przygotować taką ilość i wersję shanklish, jaka Wam odpowiada.
Dobrze wysuszony ser dodaje się pokruszony do sałatek lub kroi w grube plastry i zawija w chleb. Doskonale smakuje z cebulą i pomidorami.
W Polsce shanklish można obsuszyć w lodówce, chociaż w tradycyjnych syryjskich domach przez co najmniej tydzień suszy się go na słońcu. Po obsuszeniu i obtoczeniu w przyprawach ser może dojrzewać nawet przez rok, pod warunkiem, że jest przechowywanym w ciemnym przykrytym gazą, a po zakończeniu procesu dojrzewania szczelnie zamkniętym naczyniu.
Im straszy ser tym bardzie wyrazisty jest jego smak.
W poniższym przepisie nie podaję ilości - każdy z Was może przygotować taką ilość i wersję shanklish, jaka Wam odpowiada.
Dobrze wysuszony ser dodaje się pokruszony do sałatek lub kroi w grube plastry i zawija w chleb. Doskonale smakuje z cebulą i pomidorami.
Shanklish - ser suszony na słońcu - składniki
- jogurt odtłuszczony lub o niskiej zawartości tłuszczu
- mieszanka drobno zmielonych przypraw w skład której najczęściej wchodzą: tymianek, ostra papryka, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kumin, ziele angielskie, nasiona kolendry, pieprz i sól. W przypadku mieszanki warto jednak poeksperymentować, aby znaleźć własny ulubiony smak
Shanklish - ser suszony na słońcu - przygotowanie
Jogurt podgrzewać powoli na średnim ogniu, do czasu aż zacznie tworzyć się skrzep, po czym przelać na wyłożone gazą sitko lub do chusty serowarskiej i powiesić na około 12 godzin do odcieknięcia.Odsączony ser wymieszać z przyprawami (część mieszanki pozostawić do późniejszego użycia) i uformować kule wielkości małej pomarańczy.
Serowe kule pozostawić na słońcu na 7-10 dni (w polskich warunkach rozłożyć na kilku warstwach papierowych ręczników w lodówce, ręczniki codziennie wymieniając na suche).
Na serze mogą się pojawić niewielkie naloty pleśni i jest to normalne zjawisko
Wysuszony ser oczyścić z ewentualnych nalotów, obtoczyć w przyprawach i zawinąć w gazę lub przełożyć do ciemnego naczynia przykrytego gazą i pozostawić na minimum tydzień do dojrzewania.
Ser powinien być suchy i kruchy.
do zrobienia, koniecznie!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci zasmakuje :)
UsuńOch jakie to cudowne...
OdpowiedzUsuńa jakie smakowite .... :)
Usuń