Spaghetti bolognese dla cierpliwych
Tym razem to nie będzie przepis na szybki obiad, ale warto poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie tej wersji :)
Składniki
Składniki
- 1kg mielonej wołowiny
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/8 małego selera lub 1 łodyga selera naciowego
- 2- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 3 puszki pomidorów bez skórki lub 2 kg świeżych mięsistych pomidorów
- makaron spaghetti
- 2 łyżki domowej przyprawy do spaghetti
- parmezan do posypania
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Posiekać bardzo drobno cebulę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o bardzo grubych oczkach (seler naciowy drobno pokroić). Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Na drugiej patelni podsmażyć mięso, gdy zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia.
Podsmażone mięso wymieszać z warzywami, dodać pomidory i przyprawy. Dusić na bardzo małym ogniu około 2-3 godzin.
Po nałożeniu na talerze posypać startym parmezanem i świeżą lub suszoną bazylią.
Cierpliwie, to ja mogę jeść.
OdpowiedzUsuńNa takie spaghetti warto poczekać :)
OdpowiedzUsuń