Chipsy pigwowe - smaczne i zdrowe
Jako, że sezon na suszenie w pełni więc, także i my przyłączyliśmy się do suszarnianego szaleństwa - w pozytywnym rozumieniu tego słowa. Napisałam my - bo uczestniczymy w tym projekcie w czwórkę:
- Lulu i ja - jako główne pomysłodawczynie nowych albo odkrywanych na nowo suszonych smakołyków oraz
- Marecek i Stary Wielbłąd jako testerzy (zresztą obaj bardzo wymagający) naszych suszonych wynalazków.
Na pierwszy ogień poszły pigwowiec i pigwa czyli polska cytryna. O walorach zdrowotnych tych owoców nie trzeba nikogo przekonywać, ale mocno kwaskowaty smak pigwowca nie każdemu odpowiada.
Postanowiłyśmy z Lulu ususzyć owoce w dwóch wariantach - jako zdrowy dodatek do herbaty oraz jako... chipsy.
Składniki
Przygotowanie chipsów pigwowych lub pigwowcowych
Owoce umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plasterki o grubości około 2 mm. Każdy plasterek pozbawić nasion. Pokrojone owoce umieścić w naczyniu, posypać cukrem lub polać miodem, delikatnie, ale dokładnie wymieszać i odstawić na jedną - dwie doby do lodówki.
Po tym czasie owoce powinny puścić niewielką ilość soku. Do naczynia z pigwą (lub pigwowcem) dodać wodę, całość zagotować, po czym zmniejszyć ogień do minimum i od czasu do czasu mieszając, gotować jeszcze około 10 minut.
Owoce wylać na sito i poczekać aż nieco odciekną, po czym ułożyć na sitach suszarki.
Suszymy najpierw na poziomie pierwszym, a po 3-4 godzinach dosuszamy na 2 lub 3 poziomie.
Całkowity czas suszenia w przypadku naszej suszarki firmy MPM model MSG-02 wynosi około 7-8 godzin, w przypadku pigwowca i około 6 - 7 godzin w przypadku pigwy.
Ususzone chipsy mogą się lekko kleić, ale nie powinny być zbyt mocno wysuszone. Można je traktować jako chipsy lub zdrowe cukierki o smaku cytrynowym.
Przygotowywanie pigwy lub pigwowca do herbaty
Owoce umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plasterki o grubości około 2 mm. Każdy plasterek można pozbawić nasion, ale nie jest to konieczne.
Pokrojone owoce ułożyć na sitach suszarki i suszyć na drugim lub trzecim poziomie przez około 8 godzin.
- Lulu i ja - jako główne pomysłodawczynie nowych albo odkrywanych na nowo suszonych smakołyków oraz
- Marecek i Stary Wielbłąd jako testerzy (zresztą obaj bardzo wymagający) naszych suszonych wynalazków.
Na pierwszy ogień poszły pigwowiec i pigwa czyli polska cytryna. O walorach zdrowotnych tych owoców nie trzeba nikogo przekonywać, ale mocno kwaskowaty smak pigwowca nie każdemu odpowiada.
Postanowiłyśmy z Lulu ususzyć owoce w dwóch wariantach - jako zdrowy dodatek do herbaty oraz jako... chipsy.
Składniki
- owoce pigwy lub pigwowca - dowolna ilość, która zmieści się w Waszej suszarce do owoców i grzybów (w naszych suszarkach mieszczą się zazwyczaj po 2 - 3 kilogramy na jedno suszenie)
- cukier lub płynny miód - po 3-6 łyżek na każdy kilogram owoców (w zależności od Waszych preferencji smakowych)
- woda - taka ilość, aby zakrywała owoce do połowy - na kilogram owoców to zazwyczaj około 0,7 litra wody
Przygotowanie chipsów pigwowych lub pigwowcowych
Owoce umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plasterki o grubości około 2 mm. Każdy plasterek pozbawić nasion. Pokrojone owoce umieścić w naczyniu, posypać cukrem lub polać miodem, delikatnie, ale dokładnie wymieszać i odstawić na jedną - dwie doby do lodówki.
Po tym czasie owoce powinny puścić niewielką ilość soku. Do naczynia z pigwą (lub pigwowcem) dodać wodę, całość zagotować, po czym zmniejszyć ogień do minimum i od czasu do czasu mieszając, gotować jeszcze około 10 minut.
Owoce wylać na sito i poczekać aż nieco odciekną, po czym ułożyć na sitach suszarki.
Suszymy najpierw na poziomie pierwszym, a po 3-4 godzinach dosuszamy na 2 lub 3 poziomie.
Całkowity czas suszenia w przypadku naszej suszarki firmy MPM model MSG-02 wynosi około 7-8 godzin, w przypadku pigwowca i około 6 - 7 godzin w przypadku pigwy.
Ususzone chipsy mogą się lekko kleić, ale nie powinny być zbyt mocno wysuszone. Można je traktować jako chipsy lub zdrowe cukierki o smaku cytrynowym.
Przygotowywanie pigwy lub pigwowca do herbaty
Owoce umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plasterki o grubości około 2 mm. Każdy plasterek można pozbawić nasion, ale nie jest to konieczne.
Pokrojone owoce ułożyć na sitach suszarki i suszyć na drugim lub trzecim poziomie przez około 8 godzin.
Na pierwszym planie chipsy z pigwowca, na drugim - suszony pigwowiec do herbaty |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych