Cynbaty - chipsy z batatów z cynamonem
Suszone bataty to popularna i smaczna przekąska rodem z krajów azjatyckich. W Polsce bataty są nadal niedoceniane, choć swoimi właściwościami znacznie przewyższają ziemniaki, a przygotowane z nich chipsy mogą stanowić zdrową alternatywę dla chipsów ziemniaczanych.
Suszenie batatów w suszarce do warzyw pozwala pominąć dodatek oleju, co znacznie obniży kaloryczność przekąski.
Składniki
Bataty umyć, obrać, pokroić na cienkie jak papier plasterki. Oprószyć solą i cynamonem, całość dokładnie wymieszać.
Plastry batatów ułożyć na sitach i suszyć około 4-8 godzin (dotyczy modelu MSG-02 firmy MPM), do czasu aż będą chrupiące.
Czas suszenia jest uzależniony od grubości plasterków i mocy suszarki.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwaga - najcieńsze plasterki uzyskamy krojąc bataty na mandolinie lub ze pomocą obieraka do warzyw.
Suszenie batatów w suszarce do warzyw pozwala pominąć dodatek oleju, co znacznie obniży kaloryczność przekąski.
Składniki
- 6 dużych batatów
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
Bataty umyć, obrać, pokroić na cienkie jak papier plasterki. Oprószyć solą i cynamonem, całość dokładnie wymieszać.
Plastry batatów ułożyć na sitach i suszyć około 4-8 godzin (dotyczy modelu MSG-02 firmy MPM), do czasu aż będą chrupiące.
Czas suszenia jest uzależniony od grubości plasterków i mocy suszarki.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwaga - najcieńsze plasterki uzyskamy krojąc bataty na mandolinie lub ze pomocą obieraka do warzyw.
Co za pyszności! Chętnie wzięłabym takie do kina ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com
To by Cię wyprosili za zbyt głośne chrupanie :D
UsuńMmm, idealne do wieczornego oglądania filmów :)
OdpowiedzUsuńMają jedną wadę - za szybko znikają :D
Usuń