Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem
Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem
Prosty przepis na suszone pomidory
Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem to kolejna przepis na przetwory z pomidorów na naszym blogu. Początkowo podchodziłam do tego połączenia z dużą rezerwą, jednak tak przygotowane pomidory smakują wyśmienicie i doskonale komponują się z wszelakimi sałatkami
Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem - składniki
- 3-4 kg pomidorów – z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci np. lima lub bawole serca
- oliwa lub olej roślinny (np. słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg pomidorów.
- 1-2 łyżki octu jabłkowego na 3-4 kg pomidorów
- 1 niepełna łyżeczka olejku pomarańczowego lub 2-3 łyżki zmielonej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki stołowe suszonego rozmarynu lub Waszych ulubionych ziół
- sól
- opcjonalnie po kilka ziarenek kolorowego pieprzu do każdego słoiczka.
- opcjonalnie papryczka chili
Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem - przepis
Pomidory umyć, każdy przekroić na pół (w przypadku bardzo dużych pomidorów pokroić je na ćwiartki) i usunąć gniazda nasienne. Wydrążone łódeczki osuszyć w środku papierowym ręcznikiem i lekko posolić.Połówki pomidorów ułożyć dość ciasno na sitach.
Czas suszenia w przypadku naszego modelu MSG-02 firmy MPM wynosi około 12-14 godzin. Po tym czasie pomidory powinny być suche w środku, ale nadal miękkie i elastyczne.
Ocet jabłkowy wymieszać z olejkiem pomarańczowym (jeśli używamy suszonej skórki pomarańczowej to wymieszać ją z rozmarynem).
Ususzone pomidory przełożyć do miski, skropić octem i posypać rozmarynem. Całość bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Pomidory przełożyć do czystych, wyparzonych słoików pozostawiając u góry około 2 - 3 cm wolnego miejsca ponieważ w kontakcie z oliwą zwiększą swoją objętość. Opcjonalnie do każdego słoika można dodać papryczkę chili i kilka ziaren kolorowego pieprzu. Oliwę lub olej mocno podgrzać, ale nie gotować i zalać pomidory.Słoiki szybko zamknąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga - do skropienia pomidorów octem doskonale sprawdza się atomizer do przypraw.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych