Przyprawa węgierska
Odkąd pamiętam dania kuchni węgierskiej gościły w naszym domu bardzo często. Węgierska zupa gulaszowa, leczo czy pörkölt to ulubione potrawy Starego Wielbłąda.
Po wielu próbach i.... błędach udało nam się w końcu opracować dopracować recepturę własnej uniwersalnej mieszanki przypraw do potraw kuchni węgierskiej.
Składniki
Cebulę, korzeń selera i pomidory poszatkować na plasterki o grubości 1 do 2 mm Najwygodniej zrobić to na bardzo ostrej szatkownicy, dzięki temu warzywa będą suszyły się znacznie krócej.
Czosnek pokroić w jak najcieńsze plasterki. Chili pozostawić w całości lub przekroić na pół (nasiona pozostawiamy). Wszystkie warzywa ususzyć. Czas suszenia poszczególnych warzyw podałam w przepisie "Skarby jesieni - warzywa"
Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku.
Zastosowanie
Do sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych......
Po wielu próbach i.... błędach udało nam się w końcu opracować dopracować recepturę własnej uniwersalnej mieszanki przypraw do potraw kuchni węgierskiej.
Składniki
- 6-10 strączków chili,
- 1 główka czosnku
- 1 duża cebula lub dwie mniejsze
- 1 bardzo duży lub dwa mniejsze pomidory
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek selera korzeniowego (około 40 g)
- 1 listek laurowy
- kminek do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki)
- opcjonalnie 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- opcjonalnie można do mieszanki dodać od razu sól, chociaż ja preferuję dodawanie soli bezpośrednio do potrawy.
Cebulę, korzeń selera i pomidory poszatkować na plasterki o grubości 1 do 2 mm Najwygodniej zrobić to na bardzo ostrej szatkownicy, dzięki temu warzywa będą suszyły się znacznie krócej.
Czosnek pokroić w jak najcieńsze plasterki. Chili pozostawić w całości lub przekroić na pół (nasiona pozostawiamy). Wszystkie warzywa ususzyć. Czas suszenia poszczególnych warzyw podałam w przepisie "Skarby jesieni - warzywa"
Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku.
Zastosowanie
Do sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych......
Przyprawa węgierska |
nie mam suszarki :( a czy w piekarniku nie da się zrobić tego?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam suszyć w piekarniku, ale myślę że powinno się udać :)
Usuńhmmmm... mam suszarkę i przez brak grzybów w lesie leży taka samotna... koniecznie musze wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Uważaj tylko z ilością chili, my dajemy zazwyczaj 6 sztuk, ale nie każdy lubi tak pikantne potrawy
Usuń