Racuchy z jabłkami i Ballarini Positano
Jako, że nasze kuchenne królestwo powiększyło się o kolejne naczynia m.in. o nową 28 centymetrową głęboką patelnię postanowiłyśmy wraz z Lulu sprawdzić w praktyce, czy spełnia nasze oczekiwania.
Obie jesteśmy wielkimi łasuchami, więc padło na…. racuchy z jabłkami.
O tym, że Lulowe racuchy są perfekcyjne i doskonałe pod każdym względem wiedzą wszyscy, którzy mieli okazję skosztować ich podczas spotkań u Amorka w Willi Roma w Bystrej.
Tym razem oprócz kulinarnego kunsztu Lulu miałyśmy też do dyspozycji super narzędzie w postaci patelni Ballarini Positano z powłoką Keravis.
Gdy ciasto podrośnie, dodajemy resztę mąki, jajko, mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Istotna jest konsystencja ciasta, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, to racuchy nie będą puszyste.
Właściwa gęstość możemy ocenić używając łyżki. Jeśli ciasto nie daje się łatwo porcjować tylko ciągnie się za łyżką, oznacza to, że uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce, aby ciasto znów podrosło.
Rozgrzewamy olej na patelni, oleju powinno być około 1,5 cm nad powierzchnią dna. Na gorący olej nakładamy łyżką porcje i smażymy do zrumienienia, następnie odwracamy i smażymy, aż uzyskamy ładny złoty kolor.
Usmażone racuchy posypujemy cukrem pudrem, możemy też podać konfiturę lub dżem. Jeśli nie obawiamy się kalorii, to również smaczne są z bitą śmietaną.
Obie jesteśmy wielkimi łasuchami, więc padło na…. racuchy z jabłkami.
O tym, że Lulowe racuchy są perfekcyjne i doskonałe pod każdym względem wiedzą wszyscy, którzy mieli okazję skosztować ich podczas spotkań u Amorka w Willi Roma w Bystrej.
Tym razem oprócz kulinarnego kunsztu Lulu miałyśmy też do dyspozycji super narzędzie w postaci patelni Ballarini Positano z powłoką Keravis.
Racuchy z jabłkami - składniki
- 0,5 kg. mąki pszennej, typ od 405 do 500
- 400 ml. ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 duże lub 2 mniejsze jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 jajko
- olej do smażenia
Racuchy z jabłkami - przygotowanie
Umieszczone w misce drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy kilka łyżek mąki, kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy i pozostawiamy, aż ciasto zacznie rosnąć.Gdy ciasto podrośnie, dodajemy resztę mąki, jajko, mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Istotna jest konsystencja ciasta, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, to racuchy nie będą puszyste.
Właściwa gęstość możemy ocenić używając łyżki. Jeśli ciasto nie daje się łatwo porcjować tylko ciągnie się za łyżką, oznacza to, że uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce, aby ciasto znów podrosło.
Rozgrzewamy olej na patelni, oleju powinno być około 1,5 cm nad powierzchnią dna. Na gorący olej nakładamy łyżką porcje i smażymy do zrumienienia, następnie odwracamy i smażymy, aż uzyskamy ładny złoty kolor.
Usmażone racuchy posypujemy cukrem pudrem, możemy też podać konfiturę lub dżem. Jeśli nie obawiamy się kalorii, to również smaczne są z bitą śmietaną.
mmmniam, mniam, już tęsknię do racuchów :)
OdpowiedzUsuńJa jadłem tylko na zimno, bo wystygły zanim wróciłem z pracy. I tak dobrze, że mi kilka zostawiły :D
Usuń