Surówka z selera korzeniowego ze słonecznikiem
Seler ma dość specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada, ale w połączeniu z jabłkiem, sokiem z cytryny i prażonymi ziarnami słonecznika tworzy doskonałą i bardzo zdrową surówkę o niskim indeksie glikemicznym.
Składniki
Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach i od razu dodajemy sok z cytryny, aby seler nie zmienił koloru.
Umyte jabłka (wraz ze skórką) ścieramy na większych otworach i łączymy z selerem.
Dodajemy prażone ziarna słonecznika, sól i cukier do smaku i mamy gotową bombę witaminową.
Smacznego
Składniki
- 1 seler, około 1/2 kg
- 1/2 kg jabłek
- sok z jednej cytryny
- 1-2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- sól, cukier do smaku
- tarka do jarzyn
Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach i od razu dodajemy sok z cytryny, aby seler nie zmienił koloru.
Umyte jabłka (wraz ze skórką) ścieramy na większych otworach i łączymy z selerem.
Dodajemy prażone ziarna słonecznika, sól i cukier do smaku i mamy gotową bombę witaminową.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych