Trójwarstwowa latte macchiato z kwiatem muszkatołowca
Pachnąca, aromatyczna, delikatna w smaku latte macchiato z puszystą mleczną pianką i subtelną nutą kwiatu muszkatołowca jest idealna na sobotnie popołudnie.
Pasuje do każdego deseru, przeniesie Was w tajemniczy świat Wysp Korzennych i Indii.
Składniki - proporcje na jedną filiżankę
Kawę zmielić, dodać kwiat muszkatołowca i zaleć gorącą, ale nie wrzącą wodą. Jeśli nie mamy termometru wystarczy odczekać około 45-50 sekund po osiągnięciu przez wodę temperatury wrzenia. Zaparzoną kawę odstawić do na 3-4 minuty, ale nie na dłużej ponieważ po tym czasie zaczyna uwalniać się goryczka. Przecedzić przez filtr do kawy i przelać do dzbanuszka z "dzióbkiem"
Mleko mocno spienić i przelać do szklanek ( powinno być chłodniejsze niż kawa) i delikatnie uderzyć dnem każdej szklanki o blat.
Bardzo powoli, najlepiej po ściance szklanki wlać kawę.
Smacznego
Pasuje do każdego deseru, przeniesie Was w tajemniczy świat Wysp Korzennych i Indii.
Składniki - proporcje na jedną filiżankę
- 8 g kawy (1 czubata łyżeczka drobno zmielonej kawy)
- 50 ml wody gorącej wody (optymalnie o temperaturze 90-94 stopnie)
- 180-220 ml mleka o jak najwyższej zawartości tłuszczu
- 1/3 całego lub 1/5 łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowca
- cukier do smaku
- młynek do kawy - korzystam z wielofunkcyjnego młynka MPM MMK- 06 M
- szklanki do latte macchiato
- spieniacz do mleka
- filtr do kawy
Kawę zmielić, dodać kwiat muszkatołowca i zaleć gorącą, ale nie wrzącą wodą. Jeśli nie mamy termometru wystarczy odczekać około 45-50 sekund po osiągnięciu przez wodę temperatury wrzenia. Zaparzoną kawę odstawić do na 3-4 minuty, ale nie na dłużej ponieważ po tym czasie zaczyna uwalniać się goryczka. Przecedzić przez filtr do kawy i przelać do dzbanuszka z "dzióbkiem"
Mleko mocno spienić i przelać do szklanek ( powinno być chłodniejsze niż kawa) i delikatnie uderzyć dnem każdej szklanki o blat.
Bardzo powoli, najlepiej po ściance szklanki wlać kawę.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych