Chimichurri pasta lub sos z natki pietruszki
Obiecałam Lulu, że podamy niebawem kilka przepisów, w których jednym z głównych składników będzie natka z pietruszki. Ten dip / pasta jest dość popularnym dodatkiem w krajach Bliskiego Wschodu, choć najprawdopodobniej wywodzi się z Argentyny i Urugwaju, gdzie jest znany pod nazwą chimichurri i podawany głównie do grillowanych mięs.
Chimichurri można też wykorzystać jako marynatę do mięs.
Chimichurri można też wykorzystać jako marynatę do mięs.
Składniki
- 2 pęczki natki z pietruszki (opcjonalnie można dodać też 1 pęczek mięty lub kolendry albo 2 łyżki świeżego oregano)
- 4-6 ząbków czosnku
- 1-5 małych zielonych chili lub 1-2 łyżki płatków chili (ilość zależy od preferencji smakowych)
- sok z połowy cytryny (lub 2-3 łyżki białego albo czerwonego octu winnego)
- sól, pieprz i cukier do smaku
- opcjonalnie 2-3 łyżki oliwy
- odrobina wody w razie potrzeby jeśli pasta będzie zbyt gęsta
Przygotowanie
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych