Przechowywanie serów
Sery bardzo często goszczą na naszym stole. I chociaż ja ograniczam się głównie do labnehu, to Paweł jest miłośnikiem i znawcą serów z prawdziwego zdarzenia. Praktycznie z każdej podróży przywozimy do domu trzy rodzaje produktów spożywczych
- miody - zwłaszcza te, które powstały z nektaru roślin endemicznych
- przyprawy
- i właśnie sery każdego rodzaju - od żółtych po pleśniowe i te produkowane regionalnie
Problem pojawia się zawsze z przechowywaniem serów kupowanych "na wagę", zwłaszcza, że w zależności od rodzaju sera powinien on być nieco inaczej przechowywany.
Miękkie i wilgotne sery typu Brie nie powinny leżeć w lodówce dłużej niż dwa tygodnie.
Sery twarde dojrzewające np. Lindenberger, parmezan, Grana Padano czy cheddar mogą w lodówce spędzić nawet dwa miesiące pod warunkiem, że będą właściwie przechowywane. Nie mogą być jednak zawinięte w folię i należy im zapewnić odpowiedni poziom wilgotności. To było też jednym z powodów dla, którego zdecydowaliśmy się kupić specjalny pojemnik z kratką kondensacyjną zapewniający odpowiednie warunki do przechowywania serów w tym optymalny przepływ powietrza i wilgotność.
Aby zapewnić serom optymalne warunki należy zagwarantować im odpowiednią temperaturę
Sery powinny być serwowane w temperaturze pokojowej, należy je wyjąć z lodówki na około godzinę przed podaniem.
- miody - zwłaszcza te, które powstały z nektaru roślin endemicznych
- przyprawy
- i właśnie sery każdego rodzaju - od żółtych po pleśniowe i te produkowane regionalnie
Problem pojawia się zawsze z przechowywaniem serów kupowanych "na wagę", zwłaszcza, że w zależności od rodzaju sera powinien on być nieco inaczej przechowywany.
Miękkie i wilgotne sery typu Brie nie powinny leżeć w lodówce dłużej niż dwa tygodnie.
Sery twarde dojrzewające np. Lindenberger, parmezan, Grana Padano czy cheddar mogą w lodówce spędzić nawet dwa miesiące pod warunkiem, że będą właściwie przechowywane. Nie mogą być jednak zawinięte w folię i należy im zapewnić odpowiedni poziom wilgotności. To było też jednym z powodów dla, którego zdecydowaliśmy się kupić specjalny pojemnik z kratką kondensacyjną zapewniający odpowiednie warunki do przechowywania serów w tym optymalny przepływ powietrza i wilgotność.
Aby zapewnić serom optymalne warunki należy zagwarantować im odpowiednią temperaturę
- Sery świeże (twarogowe) przechowujemy na tej półce, gdzie temperatura jest najniższa
- Sery twarde i półtwarde mogą być przechowywane w temperaturze od 3 do 10 stopni C
- Parmezan i Grana Padano są natomiast jednymi z niewielu serów, które możemy przechowywać w zamrażalniku nawet do 6 miesięcy, choć wraz z upływem czasu staną się nieco twardsze i bardziej suche.
Sery powinny być serwowane w temperaturze pokojowej, należy je wyjąć z lodówki na około godzinę przed podaniem.
ja zacząłem korzystać z zgrzewarki próżniowej mam nie drogi model, Food Saver - a taki ser mogę bez problemu wysłać z uk do znajomych
OdpowiedzUsuńTeż mam Food Saver :)
Usuń