Zawijane polędwiczki wieprzowe po włosku wg Tojki
Poniższy przepis otrzymaliśmy od Tojki w ramach konkursu "Ugotuj to i..... wygraj granitowy garnek".
Zawijane polędwiczki wieprzowe po włosku to idealne rozwiązanie w sytuacji, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, a zależy nam na przygotowaniu czegoś wyjątkowego.
Mamy nadzieję, że i Wam będą smakować.
Składniki
Do miseczki włożyć tymianek, sól, pieprz, rozmaryn, przeciśnięte przez
praskę ząbki czosnku, wlać oliwę – wymieszać.
Przygotowanie polędwiczek
Polędwiczki umyć, pokroić na kawałki, lekko rozbić, natrzeć marynatą i odstawić na godzinkę do lodówki.
Po wyjęciu z marynaty, na każdym kawałku mięsa układamy paseczek ogórka, paseczek papryki i paseczek cebulki, a następnie zawijamy i spinamy wykałaczką.
Można lekko obsmażyć na patelni na oliwie z oliwek (ja nie obsmażam).
Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym przeznaczonym do zapiekania.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 stopni C przez około 10 minut.
Po tym czasie na każdego zawijańca nakładamy plasterek mozzarelli i jeszcze raz zapiekamy, ale
tylko ok. 2 minuty (do czasu, aż ser rozpuści).
Po wyjęciu z piekarnika, polędwiczki układamy na rozłożonych pomidorach na talerzu i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.
Pomidory można zapiec razem z polędwiczkami.
Zawijane polędwiczki wieprzowe po włosku to idealne rozwiązanie w sytuacji, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, a zależy nam na przygotowaniu czegoś wyjątkowego.
Mamy nadzieję, że i Wam będą smakować.
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 pomidory
- 200 - 250 g sera mozzarella
- 1 ogórek kiszony,
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- listki świeżej bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- przyprawy - tymianek - 1 płaska łyżeczka, rozmaryn - pół płaskiej łyżeczki, pieprz i sól do smaku
Do miseczki włożyć tymianek, sól, pieprz, rozmaryn, przeciśnięte przez
praskę ząbki czosnku, wlać oliwę – wymieszać.
Przygotowanie polędwiczek
Polędwiczki umyć, pokroić na kawałki, lekko rozbić, natrzeć marynatą i odstawić na godzinkę do lodówki.
Po wyjęciu z marynaty, na każdym kawałku mięsa układamy paseczek ogórka, paseczek papryki i paseczek cebulki, a następnie zawijamy i spinamy wykałaczką.
Można lekko obsmażyć na patelni na oliwie z oliwek (ja nie obsmażam).
Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym przeznaczonym do zapiekania.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 stopni C przez około 10 minut.
Po tym czasie na każdego zawijańca nakładamy plasterek mozzarelli i jeszcze raz zapiekamy, ale
tylko ok. 2 minuty (do czasu, aż ser rozpuści).
Po wyjęciu z piekarnika, polędwiczki układamy na rozłożonych pomidorach na talerzu i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.
Pomidory można zapiec razem z polędwiczkami.
zdjęcie z archiwum Tojki |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych