Pasta twarogowa z awokado (do kanapek lub warzyw)
Zdrowa, smaczna a przy tym niskokaloryczna pasta serowa z awokado doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa albo świeżych warzyw.
Składniki - przybliżone proporcje
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżką wydrążyć miąższ, dodać kilka kropli soku limonki lub cytryny, aby nie ściemniał i dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować. Szczypiorek, czosnek, natkę pietruszki i chili drobno posiekać.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować w blenderze
Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, nachos lub jako pastę do pieczywa.
Składniki - przybliżone proporcje
- 400 g gęstego jogurt greckiego lub białego sera albo labnehu (przepis na labneh)
- 1 awokado
- 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku
- opcjonalnie 1 pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka kropli soku z cytryny lub limonki
- sól i pieprz dla smaku
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżką wydrążyć miąższ, dodać kilka kropli soku limonki lub cytryny, aby nie ściemniał i dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować. Szczypiorek, czosnek, natkę pietruszki i chili drobno posiekać.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować w blenderze
Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, nachos lub jako pastę do pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych