Świąteczne miodowe pierniczki Emilki
Pierniczki, które widzicie na zdjęciu zrobiła.... 7-letnia Emilka, córka naszych przyjaciół. Pomoc ze strony mamy Emilki ograniczała się do roztopienia masła i włożenia ciastek do piekarnika.
Wniosek z tego jeden - dla chcącego nic trudnego, nawet jeśli się ma tylko 7 lat :)
Wniosek z tego jeden - dla chcącego nic trudnego, nawet jeśli się ma tylko 7 lat :)
Składniki - ilość na około 40
pierniczków
|
Przygotowanie
Masło roztopić na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Dodać miód, cukier, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do schłodzonej masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, a na końcu jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.
Masło roztopić na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Dodać miód, cukier, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do schłodzonej masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, a na końcu jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki.
Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu pierniczki można polukrować i ozdobić posypką lub opruszyć cukrem pudrem.
Pierniczki zaraz po upieczeniu są dość twarde, miękną dopiero po kilku dniach.
Warto zrobić większą porcję tych miodowych słodkości, ponieważ można je przechowywać nawet kilka tygodni.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń